10 tanács egy öregedő, bűnbánó bűnöstől

 

Ezzel a tíz tanáccsal, amelyeket egy pap hosszú élete során szűrt le magának, Robert McTeigue jezsuita atya az öregedésről, a boldogságról és a prioritásokról mondja el gondolatait.

Ön hogyan reagálna, ha ezt hallaná: „Figyelj csak, mondok valamit – az öregedés nem a puhányoknak való!”

Vagy mit szól ehhez a megjegyzéshez: „Aranyévek”?!? HAHAHA!!!”

Ezeket a gyöngyszemeket évekkel ezelőtt kaptam az idősebbektől. Félretettem őket, és azt terveztem, hogy majd a megfelelő időben előveszem és átnézem őket. Immár elérkezvén a 60. életévhez, talán eljött ez az idő.

Volt idő, amikor 60 évesen az ember öregnek, sőt elaggottnak számított, de legalábbis itt és most, számomra a 60 éves kor még nem egészen “idős” – ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy innen már látszik az öregség. Mielőtt azonban előre tekintenék, szeretnék visszanézni, és áttekinteni azt, amit egyesek “jelentős” születésnapoknak neveznek, vagyis azokat az életéveket, amelyek nullára végződnek.

Öregedés az első évtizedekben

Amikor tízéves lettem, úgy döntöttem, hogy többé már nem vagyok gyerek. Még nem ismertem Szent Pálnak azt a figyelmeztetését, hogy tegyük félre a gyermekes dolgokat (1Kor 13, 11), de éreztem ezt a hívást. Hogy bebizonyítsam, hogy nem vagyok gyerek, teljes matchbox gyűjteményemet egy fiatalabb unokatestvéremnek ajándékoztam. Ez volt az első tapasztalásom a sztoikus filozófiáról.

Húszéves koromra becsapva éreztem magam. Épp mikor belejöttem ebbe a “tinédzser dologba”, már véget ér! A felnőttek világa iránti lelkesedésem, valamint a magabiztosságom, hogy tudok felnőttként élni, nem volt éppen teljes.

Elérkezett a 30. év, és elfogadtam, hogy a felnőtt világhoz való tartozásom immár tagadhatatlan. Az, hogy ez milyen felelősségekkel jár, nyilvánvaló volt a számomra, az előnyök meg valamivel kevésbé – a lehetőségek végtelennek tűntek. Kerestem, hogy mi határozza meg az életemet – ezt a meghatározást inkább a szabadság, mint a korlátozás lehetőségének tekintettem. Vagyis a meghatározás szabaddá tett olyan dolgokra, olyan javakra, amelyek másképp nem lettek volna elérhetőek.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2022. június 14.