Öt lehetőség, hogy a plébániád papjai megtudják, hogy nagyra értékeled őket

Plébániáink papjai oly sokat tesznek értünk az Egyház szolgálatában és a lelkek megmentésében. Ott vannak, hogy felajánlják nekünk a szentségeket, és jelen vannak, amikor bölcsességet és útmutatást keresünk. Ismerek olyan papokat, akik számtalan órát töltenek a gyóntatószékben és lelki vezetést nyújtanak, késő estére időzítik az esküvőkkel és temetésekkel kapcsolatos találkozókat, hogy alkalmazkodjanak az egyházközség tagjainak munkarendjéhez, esténként házszentelést végeznek, másodperceken belül futnak, hogy feladják az utolsó kenetet azoknak a katolikusoknak, akik a haláluk előtti utolsó pillanataikban vannak, ifjúsági, fiatal felnőtt és rózsafüzér csoportokat vezetnek, és a felsorolást még hosszan lehetne folytatni.

Fontos, hogy tudassuk papjainkkal, mennyire hálásak vagyunk értük, és mennyire nagyra értékeljük mindazt, amit értünk tesznek, különösen most, a COVID-19-vel való együttélés nehéz és kihívásokkal teli időszakában. Különösebb sorrend nélkül nézzünk meg néhány lehetőséget, amivel hálánkat kifejezhetjük papjainknak.

1. Imádkozzunk papjainkért

A legfontosabb dolog, amit papjainkért tehetünk, hogy imádkozunk értük. Felajánlhatunk szentáldozást, rózsafüzért, egy óra imádságot, az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét és mindennapi szenvedésünket a lelkük megszenteléséért.

Rózsafüzér a jó papokért

Isteni Irgalmasság rózsafüzére papokért

(ennek egy hasonló változata Antalóczy atya egyik írásában megtalálható itt. A szerk.)

Hét Nővér Apostolátus (hét nő imádkozik egy atyáért)

Vianney Cenákulum (nők és férfiak csoportjai, akik a Papokért Imádkozó Alapítványhoz csatlakoznak)

2. Vegyetek részt a szentmisén és menjetek gyónni

Elmehetünk az általa celebrált misére, és magunkkal vihetjük barátainkat és családtagjainkat. Üljünk az első padsorokba, és tudassuk vele, hogy felajánljuk neki a szentmisére vonatkozó szándékainkat; hálaadásul az ő papságáért.

A papok szeretik, ha elmegyünk fogadni a kiengesztelődés szentségét. Kérlek, tedd meg!

3. Ünnepeljétek az Ő különleges napjait

Az atya születésnapján vagy felszentelésének évfordulóján adakozz egy kedvenc jótékonysági szervezetnek vagy a plébániának. Adhatsz neki könyvet vagy ajándékutalványt, és felajánlhatsz neki egy spirituális csokrot. Írj neki egy lapot és ajánld fel, hogy főzöl vagy sütsz számára valamit. Vigyétek el valahová megünnepelni ezt különleges alkalmat, a számára legmegfelelőbb időpontban.

Papi üdvözlőkártyák

Papi elismerő kártyák

4. Ajánlj fel segítséget

Ajánld fel önkéntesként az idődet, hogy segíts a plébánián. Lehet, hogy hittanoktatást tartasz, a plébánia irodájában dolgozol, segítesz a sekrestyében, közreműködsz lektorként vagy akolitusként.

5. Köszönd meg neki

Tudasd az atyával, hogy hálás vagy érte és az ő papságáért úgy, hogy szóban tudatod vele, vagy írsz neki egy üzenetet. Köszönd meg neki, hogy celebrálja a szentmisét és hogy gyóntat. Küldj neki egy kártyát vagy készíts egy videót, amelyben elmondod, hogy hálásak vagy neki.

A New York-i Főegyházmegye Fiatal Felnőttek Irodája jelenleg minden csütörtököt #ThankAPriestThursday [#köszöndmegcsütörtökönegypapnak] néven ünnepel, amikor a fiatal felnőttek egy képet küldhetnek egy felirattal vagy készíthetnek egy videót, amelyen megköszönik egy pap szolgálatát, és megosztják azt a közösségi médiában. Talán ti is tudtok ilyen ötletet javasolni az egyházmegyétek vagy egyszerűen csak a plébániátok számára.

Nagyon sokféleképpen fejezhetjük ki hálánkat papjaink iránt, és remélem, hogy ez az öt lehetőség a megbecsülés kifejezésére inspirálhat benneteket arra, hogy saját ötletekkel álljatok elő, hogyan tehetnétek valamit az életetekben jelen levő papokért. Tudatnunk kell velük, hogy mennyire törődünk velük, és mennyire szeretjük őket.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. december 18.