Így tért meg C.S. Lewis

A legendás író, C.S. Lewis a kereszténység támadójából az egyik legismertebb hívő író lett, aki a mai napig is hatással van sokakra meggyőző érveléseivel. 

A Narnia-könyvek szerzője mesés írásain kívül közismert logikus és egyedülálló hitvédelmi érveléseiről is. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan vált a népszerű író ateistából hívő kereszténnyé. 

C. S. Lewis 1898-ban született Belfastban, gyermekkora „egyhangú, prózai boldogsággal” telt. Azonban hamarosan bekövetkezett az a tragédia, ami miatt hite hosszú évekre megingott. Édesanyja rákban meghalt, amikor a fiatal Lewis kilencéves volt. Apjával nem ápoltak jó kapcsolatot egymással, és bár testvérével, Warrennal közel álltak egymáshoz, úgy fogalmazott, hogy „minden tartós boldogság, minden nyugalom és biztonság eltűnt az életemből”.

Az első világháború borzalmai tovább fokozták elkeseredését és kiábrándulását, nem tudott mit kezdeni az emberi gonoszsággal és azzal a mészárlással, ami a fronton zajlott. Mindezek után arra a következtetésre jutott, hogy Isten vagy nem létezik, vagy közömbös a jó és a rossz iránt, vagy még rosszabb: Isten gonosz. 

Mára pontosan tudjuk, hogy itt nem ért véget Lewis spirituális utazása, aki kimagasló tanulmányi eredményeket ért el. Négy év tanulás után Lewis három kitűnő minősítésű diplomát szerzett Oxfordban: görög és latin irodalomból, antik filozófiából, valamint angol nyelvből és irodalomból. Elnyert egy tanári állási pályázatot is, így 1925 októberétől angolt taníthatott az oxfordi Magdalen College-ban.

Lewis itt életre szóló barátságokat is kötött, találkozott Owen Barfielddel, akivel közösen megalapították a The Inklings nevű irodalmi csoportosulást. A tagok között a legendás A gyűrűk ura szerzője, J. R. R. Tolkien is benne volt, valamint Adam Fox, Hugo Dyson, Charles Williams és Warren, Lewis bátyja. A csoport tagjai rendszeresen összegyűltek, meghallgatták és megvitatták egymás írásait. A gyűrűk ura első részletei is ebben a körben hangzottak el. 

Ezek a baráti kapcsolatok Lewis hitére is hatással voltak. Bár megtérését hosszas küzdelem előzte meg, mindig állította, hogy nem érzelmi alapon, hanem a logika és észszerűség hangját követve döntött Isten mellett. 

A kezdőlökést T. D. Weldon egyik megjegyzése jelentette, mely arra késztette, hogy újragondolja mindazt, amit még mindig „a keresztény mítosznak” nevezett.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. november 30.