Öt dolog, amiért a hívő jobban alhat

A legtöbb alvás tanácsadó cikk elmondja a kötelezőket: alvás előtt ne fogyassz koffeint, alkoholt, ne akkor eddz, de degeszre se lefekvés előtt tömd magad. Sötétben és hűvösben aludj! Ne nézz képernyőket, mert azok kék fénye összezavarja a napszak érzékelésért felelős hormont, és ottragadsz a képernyő előtt nem érzékelve mennyi időt töltöttél ott. Egy kifejezetten anyákra specializált cikk még hozzátette: ne kattogj a teendőkön. Épp ezekben a napokban olvasva, amikor még a nyaralós táskák is elöl vannak még, mert a hazatérés óta beteg volt a család…Na köszi!

Értem én a praktikákat. De közben azt érzem, mindez kevés. Hogy a hívő embernek többje van.

1. Tudja a határait

Nem csak a fizikai korlátokat, de azt is, hogy valóban nem kell mindenen kattognia, mert a legfontosabb, sőt akár a kevésbé fontos dolgai megoldása az Úrtól jön.  És kepeszthet ő körömszakadtáig és szó szerint ez éjt nappallá téve, ha nem az Úr építi a házat, hiába fáradnak azzal az építők! Tudja, hogy nem egyszemélyben kell megoldania a mélyszegénységet, az avartüzeket és az afganisztáni helyzetet. Ugyan mindhez köze van, de imában Isten elé téve megnyugodhat mindezektől – legalább annyi időre, hogy megfrissüljön egy jó éjszakai alvásban. A Heidelbergi Kátében megtanítjuk és megtanuljuk: az Isten gondoskodásába vetett hit öt haszna közül az első, hogy megszabadít az aggodalmaskodástól. Ráadásul tudjuk, a mi emberi erőfeszítéseink nem adnak nyugalmat: Lukács evangéliumának gazdag embere, aki nagyobb csűröket építtet, hogy nyugodtabb legyen, mert kellően betárazott és elvégezte az öngondoskodás kívánatos teendőit megkapja az orrára koppintást: „Bolond, még ma éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz, amit felhalmoztál? Hát ne aggódjatok” – folytatja már a tanítványok felé fordulva.

2. Tudja ki őrködik felette

Azóta nevetek az ilyen kakaskukorékolást és harangot beperelő embereken, mióta többet olvastam arról, hogyan is működik az alvásunk. Ősember korunkból hátramaradt az agyunkban az az ösztön, hogy ha idegen zajt hall, riadót és ébresztőt fúj. Gondolom, amikor még a kardfogú tigris vadászott ránk, ez igen hasznos volt. Azonban elég egy-két, vagy lassabbaknak három alkalom, és az illető idegen zajt felveszi az agy a listába és már többé nem riaszt. Nem mondom, én is szívtam kissé a fogam, amikor kitalálták, hogy éjszaka ürítik a szelektív szigetet a hasfájós kisfiam ablaka alatt, épp annak altatása idejében, (szerencsére rövid kísérlete volt a hulladékszállító cégnek), de bizonyára kis idő múltán azt is megszoktuk volna. És már nem jön a kardfogú tigris. Persze, tudom, jöhet betörő, árhullám, sok egyéb modern baj, de ott az Isten, aki még a kis verebeket is számon tartja és egy hajszál sem eshet le a fejünkről a tudta nélkül. Ha valakire rá kell testálni az őrséget ahhoz, hogy nyugodtan aludjunk, hát rá lehet! Ha ismernénk minden látható ás láthatatlan veszélyt, ami ránk les, bizonnyal nem aludnánk. De ismerjük azt, aki tengereket, folyókat, még a fizika törvényeit is odébb parancsolja, ha arról van szó! Nem alszik a te őriződ!

3. Tudja, hogy a béke őt is szolgálja

Ne menjen le nap a te haragoddal! Hívő emberként, ha az emberben meg is fogalmazódik olyan gondolat, ami nem éppen békességes, ha a düh, az indulat érzése tölti el, arra kér az ige, hogy azt ne dédelgessük. Ne marasztaljuk, ne konzerváljuk, ne fürdőzzünk benne. Mert nem csak annak nem jó a haragunk, aki felé érezzük. Sőt, nem ritka, hogy az illető nem is tudja, vagy ha mégis akkor sem befolyásolja olyan nagyon az életét. A harag minket áraszt el a maga biokémiájával, szó szerint minket mérgez. Magunk által kiváltott stressz. Nehéz ez, mert irtó jó aktivizáló, épp ezért könnyű rákapni a haragvásra, mint egy serkentőre. Aki dühbe gurul, az rögtön felpattan a székből, elvörösödik, felmegy a vérnyomása, gyorsul a pulzusa. Na épp ezekért nem érdemes magunkkal hurcolni, különösen nem a hálószobába. Érdemes a pihenésünkért is megbékülni a másikkal, önmagunkkal, és Istennel. Ezért is érdemes este is csendességet tartani, nem csak napindítónak. És ha indító löket kell, az legyen sokkal inkább a hála, mint a harag.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. augusztus 29.