Traditionis custodes, avagy ki a hagyomány őrzője?

Heródes népének korlátlan ura, akinek adatott minden hatalom népe felett itt a Földön. Heródes maga a törvény. Sőt, ha akarja, átírja azt, hisz neki adatott minden hatalom a népe fölött a Földön. A hagyomány őrzője? Heródes szerint ő maga a hagyomány. Mostantól el lehet venni a testvérem feleségét is akár, mert én megtehetem, mert nekem adatott minden hatalom a népem fölött itt a Földön. Heródest elbűvöli a világ tánca: „Kérj tőlem, amit akarsz, és megadom neked!” Minden árat megér, hogy téged birtokoljalak. Heródes a király Isten kegyelméből. Övé a törvény, övé a hagyomány, övé a múlt és ő a jövő, övé a gazdagság, övé a hivatal, a sereg, a paloták, övé a Szent Város, övé a tested és a lelked.

De van valaki még, aki létével fenyeget. Akinek amúgy saját ruhája sincs már és sáskákon él. Aki már csak a pusztában tengődik és nevetik és gúnyolják őt hosszú ideje a hatalmasok és az okosok. Szerintük ő már nincs is, sőt nem is volt igazából. De ő létével fenyeget még így is, mert létével mutatja fel a hagyományt, amelyet őriz. Mert az igazi hagyomány mindig Isten szava. És nem Heródesé. „Nincs megengedve neked, hogy ő a tiéd legyen!”- Mondja Keresztelő Szent János Heródes szemébe. János egyszerű szavai Heródesnek, Isten szavai. Mert Jánosnak Isten a törvény és Isten a hagyomány.

És ezt nem lehet elviselnie a királynak. A gyertya lángja is túl sok a sötétnek, hiszen az létével oszlatja a homályt. Ezért soha nem lehet megbocsátani a fénynek. Ezért mindenképp el kell pusztítani, hogy soha ne fordulhasson elő többé, hogy valaki még egyszer azt mondja: „Nincs megengedve neked, hogy ő a tiéd legyen!”

Kíváncsi vagyok, hogy mire gondolt Heródes, amikor a pincéből felhozták neki Keresztelő Szent János fejét. Amikor belenézett a megtört szemekbe és egy kis vér rácsöppent az aranyos sarujára, mert a szolga ügyetlenül tartotta a tálcát. Győztem? Sikeresen felszámoltam a klerikalizmust és pasztorális, kísérő, testvériségi szeretettel megteremtettem a kívánt egységet?

János tanítványai pedig csendben elviszik most a Szent testét és aztán némán letérdelnek a megrendült Jézus előtt.

Létrehozva 2021. július 31.