A hit megélése, a jövő megélése: a római rítus rendkívüli formája

A FIUV nyilatkozata

Az Una Voca Szövetség (Una Voce Federation) közzétett egy fizetett hirdetést a la Repubblica című, július 4-én, vasárnap megjelenő, országosan terjesztett olasz napilapban.

Az angol szöveg a következő (más nyelveken a fordítást lásd itt):

Az Una Voce Nemzetközi Szövetség nyilatkozata

Az 1965-ben alapított Una Voce (FIUV) nemzetközi szövetség a római rítus rendkívüli formájához (a tradicionális latin szentmiséhez) kapcsolódó világi hívek szervezeteit tömöríti.

2007-ben a Summorum Pontificum apostoli körlevél elismerte a hagyományos liturgia fontosságát, a papok szabadságát ennek megünnepléséhez, és hogy a hívek kérhetik ezt. Ez az ősi latin mise ünneplésének és lelki gyümölcseinek számszerű növekedéséhez vezetett.

2020-ban a FIUV világméretű felmérést végzett a hívek körében a Summorum Pontificum végrehajtásáról. Ez a felmérés, amely 52 ország 364 egyházmegyéjének eredményeit tartalmazta, a következő eredményeket hozta:

  • Az ősi latin misét nagyra értékelik minden korosztályban, különösen a gyermekes családokban, a fiatalok és a megtérők csoportjaiban, továbbá minden társadalmi és kulturális környezetben, minden kontinensen és egyre több országban.
  • A szentmise egyre növekvő elérhetősége számos helyen normalizálta az ehhez kötődő hívek és püspökeik közötti, egyre inkább a kölcsönös megértés és tisztelet által jellemezhető kapcsolatokat.

Mindazonáltal észrevettük, hogy a Szentszék korábbi politikájával ellentétben még mindig vannak emberek az Egyházon belül, közöttük néhány püspök, akik szeretnék, ha a római rítus rendkívüli formáját kifejezetten elnyomnák, vagy további korlátozások alá vetnék. Ezért a FIUV, tekintettel a latin miséhez ragaszkodó hívekre, kötelességének érzi, hogy kifejtse véleményét, bátorítva azáltal, hogy Ferenc pápa arra buzdította az egyház tagjait, hogy a szükséges alázattal használják parrhéziát. [Itt az őszinte beszéd gyakorlatát jelenti.]

A hagyományos liturgia iránti érdeklődés növekedése nem holmi nosztalgia olyan idők után, amire nem emlékszünk, és nem a merevség iránti vágy: sokkal inkább arról van szó, hogy megnyíljunk valami felé, ami a legtöbbünk számára újdonság és reményt keltő érték. Ferenc pápa az ősi liturgiát az „imádás érzéke” (2013. július 28-i sajtótájékoztató) szempontjából jellemezte, szavait is alkalmazhatjuk erre: „élő történelem, amely üdvözöl és előrevisz minket” (Evangelii Gaudium 13).

Ma a „sokrétű egység” „nagy zenekarának” részesei szeretnénk lenni, amely tükrözi az egyház valódi katolicizmusát, ahogy Ferenc pápa mondta (2013. október 9-i általános audiencia). A Summorum Pontificum apostoli levél továbbra is harmóniává alakítja a múlt konfliktusait: tartson ez még hosszú ideig.

Felipe Alanis Suarez, elnök

www.fiuv.org

A nemzetközi felmérés néhány részlete itt olvasható.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. július 5.