Aki közösségre talál, kincsre talál

 

Bauer Iván, Nagy Anna, Rónaszéki Benedek és Urbán Ákos munkája nyomán mára elérhető a Közösségek.hu közösségkereső oldal. Rónaszéki Benedekkel beszélgettünk az új közösségkereső felületről.

– Mi is ez az új felület, a Közösségek.hu?

– A Közösségek.hu egy katolikus közösségkereső portál, amelyet azért hoztunk létre, hogy segítsünk mindenkinek életállapotától függetlenül megtalálni a közösségét. Szeretnénk, ha a közösséghez tartozás értékét minél szélesebb körben felismernék.

Egyúttal a közösség által minél többen aktív tagjává válnának a katolikus egyháznak.

– Honnan jött az ötlet, mi jelentette a legnagyobb kihívást a fejlesztés alatt?

– Az oldal ötlete egy baráti beszélgetés során került elő. Úgy éreztük mindannyian, hogy hasznos lenne egy online felületen összegyűjteni a katolikus kisközösségeket, hogy ezáltal áttekinthetők és könnyebben megközelíthetők legyenek a virtuális térben. A honlap fejlesztése során arra törekedtünk, hogy olyan internetes oldalt készítsünk, amely mindenki számára egyszerűen használható,továbbá minden szükséges információt és funkciót tartalmazzon.Ezt megvalósítani nem volt könnyű, de reméljük, hogy sikerült.

– Milyen közösségeket tömörít az oldalatok?

– Honlapunkon a katolikus egyház minden színe megtalálható. Nyugdíjasoknak szóló bibliakör, rózsafüzér imacsoport, dicsőítő kör, egyetemista hittancsoport, sportklub csak egy-egy példa a széles palettáról.

A lelkiségi mozgalmak kisközösségeire nagy hangsúlyt fektetünk, külön felületet is biztosítunk számukra.Az oldalra minden olyan katolikus közösség regisztrálhat, amelyet egy a katolikus egyház által elfogadott vezető (plébános, lelkiségi mozgalom vezető, igazgató stb.) hitelesít egy igazoló dokumentummal.

– Egy világjárvány alatt mennyire értékelődik fel az ilyen gyűjtőportál?

– Úgy gondoljuk, hogy már a koronavírus-járvány előtt is időszerű volt egy ilyen oldal létrehozása és a pandémia ezt a szükséget csak fokozta.A mai világban szinte kézzelfogható az individualizmus hatása, az elmagányosodás.Egyúttal lassan evidenciának számít, hogy az internetet használjuk életünk problémáinak megoldására. A Közösségek.hu megpróbál kapcsolatot teremteni a magányos otthonülő ember és az élő közösségek között.

 A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. június 30.