5 katolikus nő javaslatai a mindennapi életszentséghez

alt

Az alábbiakban Barbara Golder, Kathryn Jean Lopez, Susan Brinkmann, Lauren Ashburn és Abby Johnson javaslatai olvashatók.

A Női történetek hónapja alkalmából öt erős és mélyen hívő katolikus nő javaslatait osztjuk meg. Állításuk szerint mindannyiuk története az „Ő története”, vagyis Jézus Krisztus története köré koncentrálódik, aki utat mutatott nekik.

Krisztus követésére vonatkozó ötleteiket a Szent hekkelés: A hit megélésének és a mennybe jutás mindennapi módjai c. könyvben megjelent írásaikból emeltük ki.

Barbara Golder orvos és jogász, a Linacre Quarterly főszerkesztője és a (kötelezően elolvasandó!) Lady Doc Murders c. sorozat szerzője. Az alábbiakat ajánlja:

 • Készítsünk házi oltárt Jézus Szentséges Szívének, így vallva meg Krisztust családjaink és otthonunk királyának. A Szent Szív tiszteletével kapcsolatos számos gyakorlat között szerepel az otthonunk (és szívünk) hagyományos felszentelése, „trónra emelése” Jézus Szentséges Szívének. Jézus az alábbi különleges ígéretet tette Alacoque Szent Margit Máriának: „Megáldom azokat az otthonokat, ahol Szentséges Szívem képét kihelyezik és tisztelik.”
 • Használjunk néhány külső azonosító jelet, ami emlékeztet az imádságra. Évekkel ezelőtt egy barátom fia meghalt egy vonatbalesetben. Olyan helyen élek, ahol vonatfüttyöt hallok. Ez arra emlékeztet, hogy imádkozzam érte és a családjáért.
 • Kínáljunk meg a maradék étellel egy magányos embert, és saját magunk vigyük el azt neki.
 • Amikor templomba megyünk, üljünk minden alkalommal más helyre. Ügyeljünk arra, hogy köszönjünk a körülöttünk lévőknek különösen akkor, ha nem ismerjük őket.
 • Szólítsuk nevükön az ügyintézőket és a pincéreket (mindegyiküknek van névkitűzője), és ezt a megszólítást ajánljuk fel értük mondott imaként.
 • Ne használjunk áramot sötétedés után Adventben és Nagyböjtben. Használjunk gyertyákat. Beszélgessünk egymással. Imádkozzunk. Figyeljük a csillagokat, vagy nézzük a lángot, és hallgassuk Isten mit mond nekünk.
 • A vasárnap legyen pihenőnap. Ne vásároljunk, ne tévézzünk, ne menjünk el étterembe enni. Töltsük a napot csendben Istennel, barátainkkal és családunkkal.

Kathryn Jean Lopez, a National Review Institute főmunkatársa és országosan ismert rovatvezető, az Egy év a misztikusokkal: Látnoki bölcsesség a mindennapi életben c. könyv szerzője. Az ő javaslatai:

 • Minden alkalommal, amikor szirénát hallok, elimádkozok egy miatyánkot és egy üdvözlégyet. (Említettem, hogy az irodám Manhattan belvárosában van? Azért jutott eszembe ezt leírni, mert a mondat írása közben is hallottam egyet.)
 • Sokat utazok, és gyakran vacsorázok egy szálloda bárjában/éttermében. A közelben mindig van valaki, akiért imádkozhatunk. Hasonlóra törekszem ingázáskor is. Bár egy bizonyos ponton szükség van általános imára is mindenkiért a vonatkocsiban.
 • Mindig imádkozzunk az Uber vagy taxi sofőrünkért.
 • Városi környezetben beszédbe elegyedek kéregető emberekkel, és gyakran többet tanulok tőlük, mint bármi másból a nap során. Törekszem arra, hogy legyen nálam valami kis csomag, amit odaadhatok nekik. A legjobb napjaimon van nálam egy kis fecni olyan üzenettel, hogy bárcsak többet tehetnék értük, ami lehet olyan apróság, mint például: ,,Imádkozni fogok érted, kérlek, te is imádkozz értem.” Gyakran mellékelek imakártyát vagy egy kisösszegű gyorséttermi ajándékkártyát, néhány nedves törlőkendőt, kézápolót, marhahús szeletet vagy gyümölcsfalatokat. Más napokon lehet, hogy épp ebédet viszek nekik, vagy direkt készítek számukra egy extra szendvicset. Figyelek arra is, hogy Iegyen nálam néhány plusz palack víz is, főleg nyáron.
 • Néhány imakártyát tartok a daloskönyvemben, hogy imádkozzak bizonyos emberekért, minden elhunyt papért és barátért. Időnként közbejön egy temetési mise utazásom során, és ilyenkor tudom, hogy azért vagyok ott, hogy imádkozzak a családért.
 • Bizonyos szentek imakártyáit és sok Máriás képet használok könyvjelzőként, hogy emlékezzek arra, hogy a szentek velem vannak munka közben is.
 • Az Élet Nővéreinek van egy „bizalmi litániája”. A pénztárcámban hordozok plusz példányokat, és terjesztem vagy otthagyom valahol ezeket.
 • Ne nézzünk le senkit, így néha abban a kegyelemben részesülhetünk, hogy hálatelten és csodálva szemlélhetjük Isten arcát.

Susan Brinkmann, O.C.D.S., a Woman of Grace kommunikációs igazgatója és New Age kutatási igazgatója. Lebilincselő és hathatós könyvei itt találhatók.

 • Amikor elimádkozom Szent Gertrúd imáját a szenvedő lelkek szabadulásáért, egyúttal arra kérem a kiszabadult lelkeket, hogy járjanak közbe egy bizonyos szándékra. Szent Gertrúd imája [a tisztítótűzben szenvedő lelkekért]: Örök Atya, felajánlom Neked a Te isteni Fiad, Jézus legdrágább Vérét, az emberiséggel egyetemben, minden lélekért a tisztítótűzben, minden bűnösért, minden bűnösért az egyetemes Egyházban, otthonomért és a családomért.Ámen.
 • A hét minden napját egy bizonyos szándékra kijelölt imádságnak/áldozathozatalnak szentelem. Például hétfőnként hivatásokért, kedden a lelkek megtéréséért imádkozom, stb. Annak ellenére, hogy sok más szándékért is imádkozom ezeken a napokon, ez segít emlékezni arra, hogy szem előtt tartsam a ,,nagyobb képet”, és ne a saját igényeim vezéreljenek.
 • Soha nem megyek el egy templom mellett anélkül, hogy az Oltáriszentségben jelen lévő Urunkat valamilyen módon ne tisztelném – csókot küldök neki, vagy keresztet vetek engesztelésképp azokért, akik közömbösen bánnak vele.
 • Az éjjeliszekrényemen tartok egy imakéréseket tartalmazó kis füzetet, és minden reggel megkérem a Szűzanyát, hogy járjon közbe „a füzetemben szereplő összes imaszándékra”.

Lauren Ashburn 2019-ben, közel négy év után hagyta ott az Éjszakai Hírek Lauren Ashburn-nal  műsor hírszerkesztői munkáját az EWTN-nél, hogy idejét három gyermekes családjára fordítsa. Előtte szakított a világi munkával, hogy a katolikus médiában dolgozzon.

Ashburn díjnyertes riporter volt, és 2017-ben Irakba utazott, hogy tudósítson a keresztények helyzetéről. Tanúságtételt tett a Külügyi Albizottság előtt az ISIS népirtás keresztény túlélőinek megsegítéséről. Beszámolót készített a szeptember 11-i merényletekről, öt elnökválasztásról, és interjúkat készített az elnökökkel, kongresszusi képviselőkkel, nagykövetekkel és a vatikáni tisztviselőkkel. Beszédei és rovatai a hit és a politika találkozására összpontosítottak életpárti perspektívából. Politikai és médiaelemzőként közreműködött a Fox News, a PBS News Hour, a CBS This Morning, a CNN, az NBC News, az MSNBC és más média részére.

 • Hogy időt szorítsak a lelkem üdvösségére, a Google naptáramba 7:00-től 7: 15-ig beállítottam egy „Biblia” nevű bejegyzést. Még ha nem is érek rá pontosan 7: 00-kor, ez emlékeztet a legfontosabbra.
 • A három gyermekem, köztük két tizenéves, sok felfordulást tapasztal meg életében. Amikor látom, hogy küszködnek, kérem a Szentlelket, hogy lépjen be a lelkükbe, és csillapítsa a szorongásukat. Ugyanezt teszem, amikor túlterheltnek érzem magam.
 • Édesanyám egyszer küldött nekem egy Csomóoldó Boldogasszonyhoz szóló imát, amelyet kincsként kezelek. Már akkor is, ha csak újra és újra elimádkozom az első mondatot, közelebb érzem magam Istenhez, és jobban képes vagyok teljesíteni az Ő akaratát.

Abby Johnson az Unplanned (Nem tervezett) c. könyv szerzője (mely témája az azonos nevű filmnek is ), előadó, az „Ésígy egy sem maradt”  vezérigazgatója, emellett elfoglalt nyolc gyermekes anyuka. Vallott arról, hogy életének volt olyan szakasza, amikor távol tartotta Istent, amíg ki nem tört a káosz. ,,Tudtam, hogy Isten jelen volt a küzdelem pillanataiban” – mondta-, ,,de azt is tudtam, hogy valószínűleg nem lenne akkora felfordulás az életemben, ha minden nap tudatosan töltenék időt imádsággal és Szentírás olvasással."

Azt írja: „Az okostelefonomhoz fordultam segítségért. Ott találtam meg a Kegyelemmel teljes oldalt. Feliratkoztam a levelezőlistájukra, hogy megkapjam a napi szentmise olvasmányokat. Ígéretet tettem Istennek és magamnak, hogy addig nem nyitok meg semmilyen más alkalmazást vagy programot a telefonomon, amíg nem végeztem az imádkozással és a Szentírás olvasásával.

„Eleinte húzódozva tettem meg. De ahogy mondani szokták, hogy amit 21 napig csinálsz, az szokássá válik. Pontosan ez történt. Azt tapasztaltam, hogy lelkesen nyitom meg az aznapi olvasmányokat. Azt tapasztaltam, hogy egész nap többet imádkoztam. Istenhez fordultam jó és rossz időkben, és azt tapasztaltam, hogy világosabban meg tudok különböztetni dolgokat.

Őszintén bevallom, több békét tapasztaltam. Isten annyira kétségbeesetten vágyik arra, hogy időt töltsön el velünk minden nap. Ez a kis napi rutin hihetetlen változást hozott a vele való kapcsolatomban.”

A cikk forrása angol nyelven

E. Cs. fordítása

Share

Programajánló

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.