Szabadulás – Módszertan és bibliai útmutató szenvedélybetegeknek

altA kötet tizenkét lépésben mutatja be, hogyan szabadulhatunk meg függőségeinktől. A tizenkét lépéses programok az 1930-as évek közepén születtek, először az Anonim Alkoholisták részére alapított programmal, de bármelyik függőségre alkalmazhatóak. A pennsylvaniai Dutsch Stock lelkésze, Franck Bucham alapította meg az Oxford Groupot, amelyből aztán létrejött az Anonim Alkoholisták szervezete.

A függőségtől való tizenkét lépés a következő: Bevallottuk, hogy erőtlenek voltunk és az életünk irányíthatatlanná vált. Eljutottunk arra a hitre, hogy csak egy nálunk nagyobb erő adhatja vissza lelki egészségünket. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket egy általunk vélt Isten gondviselésére bízzuk. Alapos és félelem nélküli erkölcsi leltárt készítettünk magunkról. Bevallottuk Istennek, magunknak és embertársunknak hibáink valódi természetét. Teljesen készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a negatív jellemvonásoktól. Alázattal kértük Istent, hogy hibáinktól szabadítson meg minket. Listát készítettünk mindazokról, akiket megbántottunk, és készséggel szeretnénk ezt mindenkinek jóvátenni. Közvetlen jóvátételt nyújtottunk a megbántottaknak, amikor erre lehetőségünk volt, kivéve, ha ez sértette volna őket vagy másokat. Folytattuk a személyes leltár készítését, és amikor rosszat tettünk, azonnal bevallottuk. Imával és elmélkedéssel tudatosan kerestük kapcsolatunk elmélyítését egy általunk vélt Istennel, csak azért imádkozva, hogy megtudjuk akaratát, és adjon erőt annak végrehajtásához. E lépések eredményeként a lelkünk újjáéledt, és megpróbáltuk ezt az üzenetet másokhoz is eljuttatni, az elveket pedig minden esetben a magunk gyakorlatává tenni.

A legjellemzőbb függőségek közé tartozik az alkohol, a drog, a munka, a teljesítmény, a siker, a szerencsejáték, a pénz hajszolása, szex, pornó, evés, édesség, nassolás, elismertség, hatalom – különösen személyi, szexuális, családi és üzleti kapcsolatokban, mások önzetlen „megmentése”, testépítés, fizikai kondíció, kozmetikumok, öltözködés, plasztikai sebészet (külső kinézet).

Minden egyes lépéshez tartoznak szabadító elmélkedések és szentírási szakaszok. A kötet fordítója és szerkesztője, Borsányi István a közel ötszáz bibliai helyből kiemelt nyolcvannégyet, azaz minden egyes lépéshez hét bibliai szakaszt, amely egy hitre való elmélkedést jelent lépésenként.

A függőségek az egész társadalom szövetét súlyosan károsítják, amit jól mutat, hogy napjainkban több tízmillió amerikai szenved függőségi problémáktól, kémiai szerektől a szexuális kényszerességig, és ezenfelül több mint százmillió ember él társfüggőségben a családokban, együtt a függőségekben szenvedő emberekkel. Magyarországon pedig – szakemberek becslése szerint – csak az alkoholfüggők száma 800 ezer fő.

A teljes cikk elolvasható itt.

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.