Hét tipp egyedülállóknak

 alt 

Az egyedülállóság egy olyan időszak, ami a Prédikátor könyve szerint „egy rendelt idő” (Préd 3:1). Célokkal, feladatokkal, amelyeket nekem kell beazonosítanom és ezeknek megfelelően beosztanom az időmet, energiámat. Íme 7 tipp egyedülállóknak az Arrivera blog remek írása alapján.

1. Mélyítsd el a kapcsolatodat az Úrral

Számomra ez azt jelenti, hogy tudatosítanom kell, hogy az életem csak akkor van egyensúlyban, hogyha a bizalmam rendületlen Jézus Krisztus felé. Ha ez meginog, az identitási válsághoz és megalkuvásokhoz vezet. Hiszen hogyha nem hiszem el teljes szívvel, hogy Ő szeret és jót akar nekem, akkor óhatatlanul is a „saját kezembe veszem az életemet”, és ez a „majd én megoldom” mentalitás rengeteg pofára eséshez vezetett már a szerelmi életemben (is).

Az a tanácsom, hogy legyen egy őszinte kapcsolatod Istennel. Enélkül nem fogsz tudni jó döntéseket hozni az életben, különösen nem párkapcsolatok terén, ahol az ember hajlamos elveszíteni a józanságát és az objektivitását.

2. Törekedj arra, hogy egyedülállóként is teljes életet élj

Teljes tévedés, hogy szingliként félemberként tekintünk magunkra, akit majd egy másik fél fog kiegészíteni. Ez ugyanis ahhoz vezet, hogy a párkapcsolatban túlságosan függni fogunk a másiktól és kiszívjuk belőle az életet, mert tőle várjuk el, hogy boldoggá tegyen.

Utólag én is óriási hibának tartom, hogy húszévesen egyfajta várakozó álláspontra rendezkedtem be. Mindent úgy éltem, mintha az a házasságra való felkészülés lenne. Igazából nem is éltem, csak várakoztam. A passzív várakozásról pedig most már tudom, hogy frusztrálttá és keserűvé tesz. (Péld. 13:12)

Csak hogy értsétek, mire gondolok, egy konkrét példa. Folyton azért akartam jobb emberré lenni, hogy a majdani „Nagy Ő”-nek a lehető legjobb felesége legyen. Évekbe telt rájönnöm, hogy elsősorban magam miatt kell rendet tennem a lelkemben.

Mindenkinek mást jelent a „teljes életet élés”. Keresd meg, hogy neked mi az, ami megelégedést okoz.

3. Őrizd a szívedet

Húúúú. Ez annyira fontos. Csak hogy érezd a súlyát, nézd csak mit írt Bölcs Salamon: ,,Minden őriznivalódnál jobban ügyelj a szívedre, mert abból jön az élet!” (Péld 4:23)
Ne engedjük meg, hogy emberek egy bókkal elcsavarják a fejünket. Szerinte a gyülekezeteknek egy nagy hiányossága, hogy nem tanítják meg a fiatalokat, hogy őrizzék a szívüket, azaz például ne essenek bele valakibe, aki nem viszonozza az érzelmeiket. Ettől kialakulnak az egyoldalú „fantáziakapcsolatok”. Ezek a titkos vonzalmak megkötözik őket és beleragadnak egy olyan személy után való vágyakozásba, aki sosem lehet az övék.

Amikor Péter apostol arról beszél, hogy „józanok legyetek”, az nem csak az alkoholra vonatkozik. Hanem arra figyelmeztet bennünket Isten beszéde, hogy semmi se tegyen bennünket függővé. (1 Péter 5:8)

4. Legyen érdeklődési területed, ami túlmutat a munkán, a tanuláson vagy a gyülekezeten

Igen. Jól olvastad. Nincs ezekkel semmi gond, fontos feladatok. De ami ezen túlmutat, az tesz igazán érdekes személlyé téged. Nincs annál rosszabb, mint egy olyan emberrel randizni, akinek nincs mondanivalója. Legyen érdeklődési köröd. Nagyon gáz lesz, ha a házastársad egy év házasság után rájön, hogy untatod. 

Ami engem illet, sokáig azt hittem, hogyha az embernek hobbija van, az felesleges időfecsérlés, aminek semmi gyakorlati haszna nincsen. „Legyél produktív. Teremj jó gyümölcsöt. Légy hasznos” – ezeket sokat hallottam. Ez a mentalitás, párosulva a maximalista személyiségemmel, a teljes kiégéshez vezetett.

A teljes cikk elolvasható itt.

Share

Programajánló

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.