A Titanic katolikus papjának története, aki süllyedés közben is gyóntatott

A katolikus pap két helyet adott át egy mentőcsónakban, hogy lelki segítséget adjon a többieknek, miközben mindannyian süllyedtek az „elsüllyeszthetetlen” hajóval.

A Titanic katasztrófa történetei között van egy, amit ritkán mondanak el.

A 42 éves angol konvertita, Fr. Byles úton volt New Yorkba, hogy megtartsa az esküvői misét bátyja, William számára. A jelentések szerint a breviáriumot olvasta hangosan a felső fedélzeten, amikor a Titanic a jéghegynek ütközött szürkületkor, 1912. április 14-én vasárnap.

A szemtanúk szerint, ahogy a hajó süllyedt, a pap segített a nőknek és a gyerekeknek bejutni a mentőcsónakokba, majd meghallgatta a gyónásokat, feloldozást adott, és előimádkozta a rózsafüzért az utasoknak.

Agnes McCoy, az egyik túlélő szerint ahogy a nagy hajó süllyedt, Fr. Byles „ott állt a fedélzeten, katolikusok, protestánsok és zsidók térdeltek körülötte.”

„Byles atya a rózsafüzért mondta és imádkozott azok lelkiüdvéért, akik hamarosan elpusztulnak”, mondta a New York Telegram részére 1922. április 22-én, az emlékének szentelt honlap szerint (FatherByles.com).

A pap barátja, Patrick McKenna szavaival élve: „Kétszer is megtagadta, amikor helyet ajánlottak neki a csónakban, mondván, hogy az a kötelessége, hogy a hajón maradjon, amíg csak egy lélek is a szolgálatát kéri.”

Közel két héttel a katasztrófa után St. Louis-ban (Missouri) a The Church Progress ezt a megindító tisztelgést írta a hős papról:

Szinte minden megírt sor, és minden elhangzott mondat felett megjelenik egy kép a magasztos hősiességről, melyet a történelem lapjaira fognak másolni. És lehet, hogy megérdemli ezt a megtiszteltetést.

De ha így is van, meg kell említeni azt a személyt, akit a tollak és a nyelvek majdnem elfelejtettek közzétenni a szörnyű tengeri tragédiáról szóló beszámolóikban. Azok között, akik biztonságban elérték a szárazföldet, úgy tűnik, senki sem volt tudatában, hogy ő a hajón maradt, de remélhetjük, hogy sokak, akik a boldog örökkévalóságban találkoznak majd vele, dicsérni fogják Istent, hogy Thomas Byles atya velük volt, hogy megadja a feloldozást nekik.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. december 18.