M. Basilea Schlink gondolatai a karácsonyról

Karácsony – a lámpák elaludtak; a karácsonyfa gyertyák fénye felragyogott. A kisgyermekek boldogan nézik ezt a ragyogást, és csodálkozással tölti el őket a rájuk sugárzó fényözön. Még nem tudják, hogy ez a ragyogás csupán szimbólum: a bölcsőben fekvő gyermek Jézus jelképe. Jézussal valóban a világosság érkezett el a Földre, mindenki számára. Ő a Világosság – amint meg van írva -, és ő éppen azoknak világít, akik a sötétségben és a halálnak árnyékában ülnek (Lukács 1:79).

Ezen a Karácsonyon a gyermek Jézus akar eljönni hozzánk. Ő hozzánk jön, azokhoz, akik az egyre zaklatottabb, egyre sötétebb világban élünk. Milyen nagy ajándék a karácsonyi örömhír: éppen a halál árnyékában ülőkhöz jött el a gyermek Jézus. Nekik hoz fényt és örömet. Ma olyan időben élünk, amikor a halál az egész földön arat. Zavargások, háborúk és világjárvány pusztítják az országokat. Alattomos, véres terrorista támadások fenyegetik a gyanútlanul sétáló embereket. Ma valamilyen módon mindenki ki van téve e sötét hatalmak halállal fenyegető erejének.

De milyen boldogító örömhír: újból elérkezett a Karácsony! Ünnepet ülhetünk, mert a jászolban fekvő Gyermek be akar térni hozzánk. Ő a világ Világossága, olyan erővel fénylik, hogy a legsűrűbb sötétséget is elűzi: messze tűnnek az árnyak, a szükség és a kételkedés. Isten Fia eljött a Földre, Ô az örök Világosság, fénye a szeretetből táplálkozik. Ezért sugárzik olyan tisztán és olyan nagy erővel, ezért tudja bevilágítani a szenvedés legmélyebb sötétségét is. Ezért nem tudja kioltani a legnagyobb nyomorúság sem. Ez a Világosság, aki nem más, mint Jézus, a Napnál ragyogóbb. A sötétség soha nem tudja elnyelni – épp ellenkezőleg: Jézus beléhatol, bevilágítja, átragyogja a sötétséget, világossággá változtatja.

A gyermek Jézus ezt akarja ma a mi életünkben elvégezni. Ô tudja, hogy hol és miért nehezedett meg oly nagyon a szívünk, egész lényünket sötétségbe borítva. Ezért Karácsony ünnepe ezt üzeni nekünk: a jászolban fekvő gyermek Jézus váljon életetek középpontjává, tekintsetek rá szeretettel, Tőle várjatok segítséget, minden problémára megoldást!

Ha ezt megteszitek, meg fogjátok tapasztalni: Ő a világ Világossága, de nem csupán a világé, hanem egyenként mindannyiunké is. Ő világítja be sötétségünket, szükségeinket és szenvedéseinket!

Úr Jézus, Te mint Világosság jöttél közénk – Te Isten Fia vagy, annak az Istennek a Fia, aki az egész mindenséget teremtette. Te ne tudnád az én szomorú szívemet megvilágosítani? Te ne tudnál minden sötétséget, ami ezen a Földön uralkodik, beragyogni? Hiszek Neked, mert Te vagy a Szeretet és a Te erőd a szeretetből táplálkozik. Ez a szeretet erősebb, mint a gyűlölet és pusztítás, amely az egész világot beárnyékolja.

Igen, Te erősebb vagy! Nem engedlek el Téged! Te akkor is velem vagy, ha a sötéten, a halál árnyékának völgyén kell átmennem. Szeretettel jössz felém, azzal a szeretettel, amely megvigasztal és világosságot hoz a szívembe. Bízom Benned, és tudom, hogy megérkezel hozzám. Ámen


www.kanaan.org

M. Basilea Schlink magyar kiadója: Pro Planta 3M Bt. 1475 Budapest, Pf. 15.

Létrehozva 2020. december 4.