Csak ne vegyétek el a misét

Engedjék meg, hogy előre bevalljam: ha egyházmegyém a Seattle-i érsekség példáját követi, és felfüggeszti a mise nyilvános ünneplését, akkor keresek egy papot, aki nyitva hagyja az ajtót, amikor „privát” misét tart.

Nem feltétlenül szükséges, hogy áldozni tudjak. Ha a közegészségügyi aggályok ezt lehetetlenné teszik, legyen így. De rendszeresen részt kell vennem a szent áldozatban; nélküle az életnek nincs értelme. Ha a mise „föld alatti” lesz, akkor én is.

Szerencsére a papom az ellenkező irányba mozdult. Gadecki érsekhez hasonlóan úgy döntött, hogy a koronavírus járvány miatt több nyilvános misére van szükség, hogy a padsorok kevésbé legyenek zsúfoltak, és csökkenjen a fertőzés valószínűsége. A lengyel érsek utasításának matematikai logikája hibátlan:

Elismerve az egészségügyi főellenőr javaslatát, miszerint nem szabad nagy összejöveteleket tartani, kérem a templomokban a vasárnapi misék számának növelését – amennyire ez lehetséges -, hogy a liturgián egyidejűleg részt vevő hívők száma megfeleljen az egészségügyi előírásoknak.

Igen, természetesen van némi kockázata minden nyilvános összejövetelnek. De kockázatot vállalok minden alkalommal, amikor autóba ülök. Értelmes emberek ésszerű óvintézkedéseket foganatosítanak bármilyen veszély esetén, és járvány ideje alatt jogos, ha ezeket az óvintézkedéseket fokozni kell. De az összes kockázatot nem lehet kiküszöbölni. Mi döntünk, mi határozzuk meg a prioritásainkat.

És különösen a veszélyes időkben a Katolikus Egyház prioritása a lelkek mentése.

Ha elkapom a koronavírust, azt akarom, hogy akkor történjen ez, miközben kegyelmi állapotban vagyok.

Egy régi barát, hatalmas harci tapasztalattal rendelkező katona mondta nekem, hogy társaival a csata előestéjén ösztönzik egymást, hogy „mindent bevalljanak és imádkozzanak”. Jó tanács ez.

Hagyjuk, hogy a közegészségügyi tisztviselők kidolgozzák az irányelveket a járvány terjedésének megfékezésére. A lelkészeknek be kell tartaniuk ezeket az irányelveket (mindaddig, amíg ezek nem akadályozzák küldetésük lényegét), mivel nekik is fontos saját szerepük van. Gadecki érsek ebben a kérdésben is logikus:

A jelenlegi helyzetben emlékeztetni szeretném Önöket, hogy ugyanúgy, ahogy a kórházakban a testi betegségeket kezelik, az Egyház többek között a lélek betegségeinek kezelésére szolgál, ezért elképzelhetetlen, hogy ne imádkozzunk templomainkban.

Joseph Strickland püspök (Tyler, Texas) egy lépéssel tovább ment, és offenzívát indított:

Felhívok minden katolikus papot, hogy valamikor [március 19-én, Szent József ünnepe előtt. a cikk fordítása előtt. A ford.] vezessen egy egyszerű eucharisztikus körmenetet a saját temploma körül, bűnbánat céljából.

Megállítja-e egy eucharisztikus körmenet a koronavírus terjedését? Nem tudom. Azt tudom, hogy az Úr meg tudja állítani, ha ezt akarja. Sőt, az Egyház feladata, hogy emlékeztesse a zavarodott és pánikba eső lakosságot, hogy az Úr uralkodik – hogy

a Vele való találkozásunk messze sokkal fontosabb, mint a vírussal való esetleges találkozás.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. április 5.