Az amerikaiak 24% -a sosem randevúzna olyan személlyel, aki másképp gondolkodik az abortuszról

Az American Enterprise Institute (AEI) adatai szerint az abortusz minden más politikai kérdésnél jobban befolyásolja a randevúzási döntéseket.

Az AEI 2020. januári felmérése szerint szinte minden negyedik amerikai, 24%-uk mondta azt, hogy soha nem randevúznának valakivel, akinek nem ugyanaz a véleménye az abortuszról. Az amerikaiak negyvennégy százaléka azt mondta, hogy nehéz lenne randevúzni valakivel, aki nem ért egyet velük az abortusz kérdésében, míg 32% szerint ez nem lenne nagyon nehéz.

„A nők nagyobb valószínűséggel állítják a férfiaknál, hogy az abortusz kérdése vízválasztó” – írja az AEI. „A nők huszonkilenc százaléka szerint lehetetlen randevúzni valakivel, akinek a véleménye nem egyezik az övével, míg a férfiak 20 százalékának a nézete ugyanez. Ez a kérdés inkább a republikánus párti nők, mint a demokratikus párti nők esetében vízválasztó (38 százalék, 27 ellenében).”

A felmérés azt is feltárta, hogy „ Donald Trump a társkeresők vízválasztója: ”A Trumpot nem kedvelő amerikaiak 83% -a azt mondta, hogy nem randevúzna valakivel, aki [az abortuszt] másképp gondolja.

Ezek a számok összehasonlíthatók az amerikaiak 59% -ával, akiknek Trumpról nagyon kedvező a véleményük, és akik azt mondták, hogy nem randevúznának ellenkező nézeteket valló személyekkel.

A vallásszabadság sok amerikai esetében szintén jelentős szerepet játszik: minden ötödik amerikai azt mondta, hogy lehetetlen lenne randevúzni valakivel, aki nem ért egyet vele a vallási szabadság kérdésében. Négyből egy megkérdezett amerikai azt is kijelentette, hogy lehetetlen lenne randevúzni valakivel, aki nem hisz Istenben.

A felmérés szerint az éghajlatváltozás kevésbé osztja meg az amerikai randizókat: a megkérdezett amerikaiaknak csupán 15% -a mondta azt, hogy lehetetlen lenne randevúzni valakivel, akinek más a véleménye az éghajlatváltozásról.

Hasonlóképpen, a megkérdezett amerikaiak csak 16% -a mondta, hogy lehetetlen lenne randevúzni valakivel, akinek más a véleménye a fegyvertartásról, és az amerikaiak csak 13% -a mondta lehetetlennek, hogy randevúzzon valakivel, akinek más a véleménye a bevándorlás kérdésében.

Az amerikaiak tizennyolc százaléka azt mondta, hogy lehetetlen lenne randevúzni valakivel, akivel nem értene egyet az LMBTQ jogokat illetően.

Az amerikaiak minden másnál jobban fontolóra veszik, hogy a gyerekvállalással kapcsolatban hasonló véleményt képviseljen a másik, amikor mérlegelik, hogy valakivel randizzanak – állapította meg a felmérés.

Az AEI felmérés azt is megállapítja, hogy az amerikaiak jobban preferálják, ha egy személy valamivel kevesebbet dohányzik, mint azt, hogy mi a véleménye a gyermekvállalásról, majd követi ezt a vallásos meggyőződés, majd a politikai nézet, hogy faji vagy etnikai kérdésekben azonos nézeteket vallanak-e, hogy az a személy figyelmet fordít-e a politikára, és hogy vajon van-e legalább négy éves felsőfokú végzettsége.

Az AEI a YouGov-val együttműködésben készítette az interjúkat egy 2629 felnőttből álló (18 éves és idősebb) mintán, az Egyesült Államokban 2020. január 13-15 között, +/– 2 százalékpont hibahatárral.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. március 15.