A lengyel püspökök óva intenek az erkölcsi értékekkel ellentétes iskolai szexuális neveléstől

 

A lengyel egyház aggodalmának adott hangot, hogy az ország egyes területeinek iskoláiban a szexuális nevelés új kurzusait vezették be. Fennáll a veszély, hogy az erkölcsi értékekkel szemben álló eszméket hirdetnek.
 

A lengyel főpásztorok óva intik a szülőket az egyes önkormányzatok által az iskolákban bevezetett szexuális nevelés új tanfolyamaitól. A varsói főegyházmegye területén az a kockázat áll fenn, hogy ezeknek az óráknak a célja a homoszexualitás, a gender-elmélet és a fogamzásgátlás témáival kapcsolatban az erkölcsi értékekkel ellentétes nézetek népszerűsítése. Marek Mendyk püspök, a lengyel püspöki konferencia nevelési bizottságának elnöke arra buzdítja a családokat, hogy legyenek éberek és tájékozódjanak előzetesen ezeknek a kurzusoknak a tartalmáról és szervezőiről. Legyenek tudatában, hogy a gyermekek nem vehetnek részt ezeken az órákon a szülők vagy a törvényes gondozók beleegyezése nélkül.

A családok döntenek gyermekeik neveléséről

A családok joga, hogy döntsenek gyermekeik neveléséről. Ezért a püspöki konferencia az interneten közzé tett egy nyilatkozat példányt, amellyel a szülők hivatalosan elutasíthatják hozzájárulásukat és kötelezhetik az iskolát, hogy előzetesen értesítse őket minden ilyen területen indított kezdeményezésről.

Számos helyi önkormányzat indított kurzusokat

A szexuális nevelés új tanfolyamait bevezették számos lengyel városban, köztük Lódz-ban, Varsóban, Krakkóban és Gdanszkban. A kezdeményezés előmozdítóinak célja, hogy az eltérő szexuális irányultsággal rendelkező személyeket érő diszkrimináció ellen neveljék a fiatalokat. Továbbá tájékoztatni kívánják a tanulókat a nem kívánt terhesség megelőzésének módszereiről és a szexuális úton terjedő betegségekről.

Nemet kell mondani a gyermekkor szexualizálására

Ez a kezdeményezés hatalmas politikai vitát lobbantott lángra Lengyelországban az utóbbi hónapokban. Egyben a püspökök aggodalmát is kiváltotta, akik szerint a pozitív és bölcs szexuális nevelés legyen objektív, független bármiféle ideológiától és ugyanakkor illeszkedjen be a szeretetre és a kölcsönös önajándékozásra nevelés kontextusába azon túl, hogy alkalmazkodjon a diákok életkorához. A kockázat abban áll, hogy szexualizálják a gyermekkort – fogalmaznak a lengyel püspökök.

 Forrás

Létrehozva 2019. augusztus 28.