A sienai eucharisztikus csoda

Ezúttal a Sienában 1730. augusztus 14-én, a Mária mennybevételének ünnepét megelőző nap eseményeit idézzük fel: azon a napon a minorita atyák Szent Ferenc-templomából ismeretlen tettesek elloptak egy értékes kelyhet, amely 223 megszentelt ostyát tartalmazott.

A szokatlan rablás híre olyan mélységes megdöbbenést keltett a lakosságban, hogy azonnal felfüggesztették a város legjelentősebb eseményét, a híres Pallio-lovasversenyt. Az egyházi és polgári hatóságok azonnal az eltűnt ostyák keresésére indultak és három nap múlva meg is találták azokat a szomszédos Santa Maria in Provenzano-szentély poros és pókhálós perselyében.

 

A gondosan megtisztított ostyákat körmenetben vitték vissza a Szent Ferenc-templomba, ahol a minorita atyák az idő múlásával meglepetten észlelték, hogy az ostyák állaga semmit sem változott.

Az eltelt 274 esztendőben tudósok többször is megvizsgálták a szentostyákat, amelyeket közben megérintettek, megszámoltak, por és nedvesség érte is azokat, ám az ostyák frissek, érintetlenek, kémiailag változatlanok maradtak. Az utolsó vizsgálatokat Szent X. Pius pápa megbízásából különböző tudományágakat képviselő világhírű tudósok csoportja végezte el. 1914. június 10-én a tudományos bizottság jegyzőkönyve megállapította: „A sienai szentostyák esete klasszikus példája annak, hogy az 1730-ban kovásztalan oltárkenyérből átváltoztatott ostyák tökéletesen konzerválódtak. Ez a sajátságos jelenség ellentéte a szerves anyag tartósságára vonatkozó természetes törvénynek. A tudomány történetében tehát egyedülálló esetről van szó.”

1922-ben Giovanni Tacci bíboros kristálytartóba helyeztette át a szentostyákat, 1950-ben pedig értékes szentségtartóban kaptak helyet. 1951-ben újabb bántódás érte azokat. Soha fel nem derített tettesek ellopták az értékes szentségtartót, feltörték és az ostyákat a szentségház márvány alapzatára borították, de azok akkor is épek maradtak. A sienai csodálatos szentostyák előtt II. János Pál pápa is imádkozott 1980. szeptember 14-én, a toszkán városban tett látogatása során. „A sienai állandó eucharisztikus csoda, amely számára az idő megállt, még a kételkedők és a távolállók számára is lehetőség arra, hogy saját szemükkel lássák és kezükkel kitapintsák Krisztus egyik legnagyobb földi csodáját, amely előtt a tudomány is fejet hajt” – mondta akkor a Szentatya.

A csodás módon éppen maradt szentostyákat a nyári hónapokban a sienai Szent Ferenc-templom Piccolomini kápolnájában őrzik, a téliekben pedig a Martinazzoli-kápolnában hódolhatnak előtte a hívek. A tisztelet számtalan kezdeményezés által manapság is rendkívül eleven: a sienai városnegyedek ünnepeik során tisztelegnek előtte, az elsőáldozó gyermekek szüleikkel együtt idezarándokolnak, Úrnapján ünnepi körmenetben viszik körül, minden hónap 17-én pedig eucharisztikus napot tartanak.

Forrás magyar nyelven

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2019. augusztus 16.