„Semmi sem olyan fontos, mint Isten”

alt

Interjú Csonka Rebeka modellel

Csonka Rebeka lélegzetállítóan szép lány: de nemcsak a külseje miatt, hanem sokkal inkább a belőle áradó belső szépségnek köszönhetően. A Zalaegerszegen született modell nemrég a Magyarország szépe versenyen indult, ahol harmadik lett – tehát a második udvarhölgy. A műsorban teljesen természetes módon vallotta meg mély hitét: ha egy dolgot vihetne egy lakatlan szigetre, az a Bibliája lenne. Beszélgetés egy rendkívül szimpatikus és közvetlen lánnyal a modellkedésről, az őt körülvevő világról, Böjte Csaba testvérről, kísértésekről és legfőképpen Istenről. 

Hogyan jött az életedben a modellkedés?

Igazából, így elmondva elég egyszerűen: még általános iskolába jártam, amikor egyszer a suli mellett két lány megszólított, hogy lenne-e kedvem a modellkedéshez. Ezt követően Budapesten elvégeztem a hat hetes tanfolyamot, majd elkészült az első portfólióm. A képeket összeállító szakember felfigyelt rám, és beajánlott egy ügynökséghez, ahol azóta is vagyok. Így kezdődött a modell pályafutásom.

Hogyan fogadta a családod? Megmondom őszintén, ha a gyermekem azzal jönne haza, hogy modell szeretne lenni, akkor eléggé rossz érzések töltenének el elsőre. Biztosan félteném.

A kezdetektől fogva teljesen támogattak, és ez nagyon fontos volt nekem. Nyilván féltettek – sőt talán még most is féltenek – de azt hiszem ezt igyekeznek eltitkolni előlem. Nem akarják, hogy feszültség keletkezzen emiatt bennem, és ezért hálás vagyok nekik.

Kívülről nézve ez egy kemény világnak tűnik, ahol mindig jól kell kinézni, mindig mosolyognod kell. De milyen belülről?

Teljesen egyetértek, ez egy kemény világ: akiben nincs meg a hit és a belső erő, az nagyon nehezen viseli ezt a különleges közeget. Amikor bekerülsz, akkor azt látod, hogy kinek milyen külsősége van, és ehhez szeretnéd igazítani magadat. Ráadásul, amikor megkapod az első kereseted, az nagyon hamar el tud vinni egy rossz irányba. Ilyenkor fordul elő, hogy egy tapasztalatlan ember elszórja a pénzét, rossz társaságba kerül.

Ehhez a világhoz erős egyéniség kell. 

Te végig erős tudtál maradni? 

Szellemi síkon többször elbotlottam, de nem olyan értelemben, hogy rossz társaságba keveredtem. Sokkal inkább az volt nehéz, hogy jól és felelősen osszam be a pénzemet, és hogy ne engedjek a külsőségeknek, mint a ruházat vagy az ékszerek. Ez egy női modellnek tényleg kihívás: gyönyörű ruhákba öltöztetnek, és természetes hogy egyből felmerül benned, hogy ezt vajon hol és mennyiért lehet megvásárolni. Nehéz felelősségteljesen gondolkodni, és nem tagadom, hogy volt, amikor elszaladt velem a ló.

Ezekben a nehéz helyzetekben mi volt a támaszod?

A családom, és ebből következik az, hogy a hitem is. Mindig Isten volt az, aki támpontot adott és aki a nehéz helyzetekben megerősített. Mindig hozzá fordulok és igyekszem mindent az Ő kezébe helyezni.

Neki köszönhetem azt, hogy megmaradtam olyannak, aki vagyok. 

Ez a hit a neveltetésedből jött, vagy később találtál Istenre?

A családomtól kaptam a hitet, de utána mint mindenki másnak, nekem is ki kellett taposnom a saját utamat.

Miben különbözik a gyermeki hitedtől a mostani?

Az Istennel való kapcsolatot pontosan ugyanúgy ápolnunk kell, mint minden más kapcsolatot az életünkben. Ahogy növekszik az ember, úgy veszíti el az Istentől kapott tisztaságot és az abszolút ráhagyatkozást. Ezért is igyekszem minden eszközt megragadni, hogy ezt a tiszta hitet megerősítsem.

A modellkedés világában nehezebb megmaradni kereszténynek, mint máshol?

Nem tennék így különbséget: mindannyiunk életében megvannak a nehézségek, és mint tudjuk, az ördög sosem alszik. Az ember mindig találkozik kísértéssel, nem kell ahhoz modellnek lennie. 

Elindultál a „Magyarország szépe” versenyen, ahol a harmadik helyezett lettél – és a legszebb mosolynak járó díjat is megkaptad. Amikor az egyik bejátszóban megkérdezték, hogy mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre, akkor a Bibliát mondtad. Mennyire volt egyértelmű ez a válasz a számodra?

Teljesen egyértelmű volt. Miért vinnék magammal mondjuk egy plüssfigurát, vagy egy sminkkészletet? Én a lélekre szeretek hangsúlyt fektetni, hiszen maga a szépség is abból kell hogy fakadjon. Ha a lélek rendben van, akkor minden más is rendben lesz.  Mi mással lehetne a lelket jobban felemelni mint a Bibliával? 

Milyen visszajelzéseket kaptál a többi lánytól a választ követően?

Senkitől nem kaptam negatív visszajelzést vagy kritikát. Sőt, volt egy lány, aki szintén mélyen hívőként vett részt a versenyen és vele nagyon sokat beszélgettünk Istenről és a hitünkről. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy hozzám hasonló gondolkodású társam is volt a versenyben. A válasz után éreztem magamon egy kis nyomást, azaz hogy meg tudjak felelni az általam vallott értékeknek, de azt is gondoltam, hogyha valakiből ez tisztán és őszintén jön, akkor nem kell aggódni.

És ha már a Biblia: melyik a számodra legkedvesebb ige?

Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.” (Jel 2,10)  Ez a korona átvitt értelemben is érthető, hiszen a szépségkirálynőnek is a jutalma. A verseny folyamán végig ebbe az igerészbe „kapaszkodtam”, és érdekes hogy éreztem is, hogy ott fogok állni a dobogón. 

Ott is álltál, milyen érzés volt?

Nagyon jó! Nem mondanám, hogy nem álmodtam arról, hogy előrébb végezzek. Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de tényleg azt vallom, hogy minden okkal történik. Biztos vagyok abban, hogy ennek is megvolt a maga rendeltetése.

Lehet, ha én nyerem a versenyt, akkor sokkal nehezebben tudtam volna annak maradni, amilyennek Isten szánt engem.

A teljes cikk elolvasható itt.

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.