„Én is csak egy ember vagyok, küzdök, mint disznó a tükörjégen”

alt

Interjú Hodász András atyával

Hodász András pap, vlogger,ha úgy tetszik, influenszer is. Utóbbi kettőt azért csinálja, mert szórakoztatja, de azért kötelességtudat is van benne: online ismertségével közelebb szeretné hozni a kereszténységet az emberekhez, társadalmi- és természetvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet. Vele beszélgettünk.

András atya az interjú elején egyből azzal kezd, hogy tegeződjünk, mert úgy egyszerűbb. Majd megkérdezi, hogy nincs-e valami baj az Indexszel, merthogy látta, hogy költözünk. Megnyugtatom, hogy erről szó sincs, majd mielőtt elkezdhetném én is kérdezni, neki is van még egy, sokkal sürgetőbb. Öltözzön át a fotók miatt papi reverendába, vagy jó lesz a marveles pólójában is? Persze, hogy jó volt abban is.

Mielőtt megkérdezném, hogyan lettél vlogger pap, arról mesélj, hogyan lettél pap.

10 éves procedúra volt, mire letisztázódott bennem. 16 évesen jött először a gondolat, de mint minden 16 éves, akkor inkább taekwondóztam és szerelmes verseket írtam. Világi szakmát választottam, magyart és kommunikációt tanultam az egyetemen, tanárként helyezkedtem el. Mindenem megvolt: barátnő, kocsi, munka, állás. Elérkeztem az életemnek ahhoz a szakaszához, amikor dönteni kell. A következő lépés az lett volna, hogy megkérem a barátnőm kezét és jönnek a gyerekek. Amikor komolyan feltettem magamnak a kérdést, hogy mit akarok, Istent választottam. Olyan ez, mint egy nagyon erős belső hívás, nem olyan, mint amikor azt érzed, milyen jólesne egy nutellás palacsinta. Minden ember keresi, hogy miért született a világra, hogyan tudnának kiteljesedni az életükben. Én így.

Mikor váltál vloggerré?

A keresztény ifjúsághoz szóló 777 blognál voltam újságíró, a főszerkesztővel beszélgetve jött az ötlet, hogy miért ne csinálhatnánk videókat, amik aztán váratlanul sikeresek lettek. A keresztény közegben nem nagyon van, aki ilyesmit csinál, pedig a fiatal keresztények is pontosan olyanok, mint a többi fiatal: tele vannak kérdésekkel.

Videóidban a fiatal hívők kérdéseit szeretnéd megválaszolni, vagy van más célod is?

Az egyik legfőbb motivációm az, hogy szeretem csinálni, a másik meg természetesen az, hogy a fő evangéliumi gondolatokat célba juttassam, picit formáljam az emberek egyházról alkotott képét.

Jézus azt mondta, menjetek el az egész világba, hirdessétek az evangéliumot. Ma már az internet a világ szerves része, ott is megszólíthatónak kell lennünk.

Kérned kell az egyház jóváhagyását. mielőtt megosztod a videóidat?

Nem, hál' Istennek.

Gondolod, hogy nem hagynák jóvá?

Tudom, hogy nem mindenkinek tetszik, de amíg meg vagyok győződve arról, hogy hasznos, addig csinálom.

Nem mindenki úgy képzeli el a papságot, mint én, de számomra ez is a szolgálat része.

Hallottam olyanról is, hogy távoli falvakban úgy kezdődik a hittanóra, hogy levetítik az egyik videómat, és arról beszélgetnek.

A teljes cikk elolvasható itt.

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.