Építészeti díjat nyert a poingi “síugrósánc” templom

 

Miért nem épülnek már “gótikus” templomok Németországban?

Megnyerte a Német Építészek Szövetsége nagydíját a München melletti Poing városában tavaly épített modern katolikus templom (lásd a képen), amelyet a népnyelv csak “Isten síugrósáncának” nevez. [Egy a templom belső terét is megmutató kép ide kattintva látható.]

A díj kapcsán a német püspöki kar híroldala, a katholisch.de kérdezte a szövetség szóvivőjét, Benedikt Hotze-t arról, mi az oka annak, hogy manapság nem épülnek hagyomány kinézetű (ahogy a cikkben nevezik “gótikus”) katolikus templomok Németországban.

A szóvivő mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a templomok építésekor nyílt pályáztatás történik, a beérkező pályaművekből pedig egy olyan döntőbizottság választ, amely vegyesen épül fel építész szakértőkből, a megrendelő (jelen esetben az Egyház) képviselőiből, helyi politikusokból, és a plébániakerület képviselőiből. Mint Hotze elmondta, a bizottság demokratikusan dönt ugyan, de az építész szakértők szavazata mindig nagyobb súllyal esik latba a többi képviselőkénél.

A kérdésre, hogy miért épülnek már lényegében csak a poingihez hasonló minimalista betonépítmények, a szóvivő sorrendben az alábbi okokat nevezte meg, mint amik együttesen felelősek ezért:

 

– A templomok ürülnek ki és az Egyház “haldoklik” Németországban. Emiatt mindenki előre arra számít, hogy a templomépület végül úgyis kiürítésre kerül, és valami profán célra ajánlják majd fel. A tervezők előre figyelembe veszik ezt, és kerülik, hogy egy gazdag díszítettségű épület kerüljön ilyen szomorú sorsra.

– A templomok korábbi díszítettsége a mai piaci körülmények között megfizethetetlenül drága lenne. A templomépítés közpénzből és az állam által beszedett egyházadókból kerül finanszírozásra, az építtetők emiatt spórolnak is az építési költségeken.

 

 A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. június 13.