Burke bíboros a hazafiságról és a muszlim bevándorlásról

Az EWTN katolikus televízió “The World Over” műsorának május 30-ai adásában Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra előző prefektusa volt a vendég. Több más téma mellett szóba került az EU-parlamenti választásokon a “populisták”, köztük az olasz kormányfőhelyettes Matteo Salvini megerősödése, a műsorvezető pedig további magyarázatot kért Burke bíborostól a tömeges muszlim bevándorlással kapcsolatos korábbi megjegyzéseihez. Az alábbiakban a beszélgetésnek ezt a részét idézzük, magyar fordításban. A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.
Burke bíboros: […] A hazafiság a természetes erkölcsi törvény része. Benne van a negyedik parancsolatban. Az első három parancsolat az Isten iránti hódolatot írja elő, a többi parancsolat pedig azzal a hódolattal kezdődik, amellyel a szüleinknek tartozunk – a családunknak, és a hazánknak, amelyben egy család létezni, növekedni és fejlődni tud. Ez mindig is része volt az Egyház tanításának, benne van a Katolikus Egyház Katekizmusában is. [KV szerk.: “A haza szeretete és szolgálata a hála kötelességéből és a szeretet rendjéből következik.” – KEK, “A negyedik parancsolat”, n 2239.]

Ami a nacionalizmus szó használatát illeti: ez egy veszélyes szó, mivel azt sejteti, hogy visszaélnek az emberek haza iránti hűségével, valamiféle diktatórikus célból. De van egy hiteles hazafiság, ami a bevándorlás kérdését illetően egyrészt valóban azt igényli egy nemzettől, hogy befogadja azokat, akik valódi menekültek és nincs hová menniük, másrészt viszont az Egyház sohasem tanította azt, hogy egy nemzetnek a válogatás nélküli bevándorlás mellett kell elköteleződnie – ami sem a nemzetnek nem jó, mert esetleg már nem képes kezelni mindazokat, akik vándorolnak, és nem jó a kiinduló országnak sem, ahonnan elvándorolnak ahelyett, hogy ott maradnának és a hazájukat szolgálnák. Az egyetlen létező eset, amikor be kell fogadnunk egy határunkhoz érkezőt az, ha az illető képtelen megélhetést találni a hazájában, ha képtelen a hazájában hozzájutni azokhoz a dolgokhoz, amik az életben maradásához szükségesek.

De ezek nagyon kényes kérdések, és párbeszédet kellene folytatnunk erről Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes úrral és másokkal.

Riporter: Eminenciás úr, ön is össztűz alá került a muszlim bevándorlással kapcsolatos megjegyzései miatt, amikor azt mondta: “Muszlimok mondták azt, hogy ma el tudják érni, amit a múltban fegyverekkel nem tudtak, mert a keresztények már nem védik meg a hitüket, és nem védik meg az erkölcsi törvényt… a tömeges muszlim bevándorlást korlátozni valójában szerintem a hazafiság felelős gyakorlását jelenti”. Miért mondta ezeket? A kritikusai azt mondják, hogy ön egy kalap alá vesz ezzel egy egész népcsoportot.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. június 10.