Don Bosco legkegyetlenebb ellensége

alt

Don Giuseppe Tomaselli írásai alapján (H/T Cordialiter Blog)

Az ördög dühös lesz azokra, akik törekednek a saját lelki tökéletességükre, és így vállalja a mindennapi harcot velük, csábítja őket a gonosz felé; ha ma nem sikerül, reméli, hogy holnap igen; ismeri a gyengeségeit mindenkinek,  valamint az is, hogyan használja ki ezeket, hogyan vezesse az embereket a tisztátalanság, a gyűlölet vagy Isten kegyelmével való visszaélés felé.  

De ha jámbor emberekkel így viselkedik, képzeld  gyűlöli azokat, akik a lelkeket Istenhez viszik. Don Bosco a lelkek halásza volt, a démon ennek következtében felbőszült ellene abban a bolond reményben, hogy megakadályozhatja apostolságát. Az ördögi zaklatások hangos, éjszakai zajokkal kezdődtek otthonak tetőzetén; hirtelen és rémületes rázkódás hallatszott az ajtón és az ablakokon; miközben pihent, a takarókat az ágyán egy láthatatlan kéz visszahúzta.…

A démon gyakran szörnyűséges, látható alakot öltött és személyesen támadta Don Boscót. Az ilyen jelenségek olyan rendszerességgel ismétlődtek, hogy igen megviselte a szent egészségét.

Egy éjjel Angelo Savio atya bátran úgy döntött, hogy virrasztani fog a szent előszobájában, hogy igazolja a furcsa jelenségeket, de amikor meghallotta az ördögi zörejt, megrémült és annyira megrettent, hogy visszamenekült a saját szobájába.

A fent említett zaklatások egy bizonyos időpontokban történtek, különösen akkor, amikor új apostoli tevékenységet kezdett vagy fejezett be.  Egyik este Don Bosco, miközben egy csapat fiúnak mesélt szörnyű éjszakáiról, egyikük félbeszakította:

- „Ó, én nem félek az ördögtől!”

- „Maradj csendben! Ne mondd ezt!” válaszolta Don Bosco vibráló hangon, ami meglepett mindenkit. „Nem tudod, milyen ereje van a démonnak, ha az Úr megengedi neki, hogy cselekedjen.”

- „Igen, igen! Ha meglátnám, a nyakánál fogva kapnám el, és velem gyűlne meg a baja!” 

- „Belehalnál a félelembe, ha meglátnád.…”

- „És hogy sikerült elüldöznöd? A kereszt jelével?”

- "Igen,de ez nem volt elég; a kereszt jele csak egy-két percre elég.”

- „Akkor szentelt vizet öntöttél rá?”

- „Néha a szentelt víz nem elég. Mindenesetre, felfedeztem egy hatékony gyógymódot, amiről nem szükséges nektek beszélnem. Nem kívánom senkinek a szörnyű pillanatokat, amiket átéltem. Istenhez kell imádkoznunk, hogy megakadályozza, hogy az ellenség szórakozzon velünk ezekkel a trükkökkel.”     

A démonnal vívott minden harc ellenére a szentnek sikerült megvalósítania Isten terveit, és teljes mértékben győzedelmeskedett ellensége felett a keresztények segítője, Miasszonyunk segítségével.

Élete utolsó éveiben egy ember megkérdezte tőle: „Don Bosco, ha meghalsz, mindenki bánni fogja! Azt válaszolta: „mindenki, kivéve az ördög, aki azt fogja mondani: végre! Az, aki annyi bajt okozott nekem, meghalt!”

A cikk forrása angol nyelven

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.