Kereplő: a legritkábban használt liturgikus eszköz

alt

A Szent Triduum az év legrövidebb -de legfontosabb- liturgikus ideje. Szent csütörtök estétől kezdve három napig tart, húsvét vasárnapig.

A Triduum néhány egyedi előírása miatt, ha részt veszel a Triduum liturgián, hallhatod a legritkábban használt liturgikus eszközt: a kereplőt. Hogy ez micsoda? Íme egy magyarázat.

A római rítusban az oltár csengőket nem szabad megszólatatni a Gloria után, szent csütörtök estéjén - egészen a Gloria részig a szent szombati misében. Ez teszi komorabbá a dolgokat, amikor emlékezünk a mi Urunk Jézus Krisztus szenvedésére és halálára.

De van-e ebben a rövid időben bármi, ami átveszi ezek szerepét? Itt jön be a kereplő. Az egyház liturgikus előírásai nem írják elő a csengettyűk helyettesítését, de van egy régóta fennálló hagyomány, hogy fából készült kereplőt vagy zajkeltőt használnak helyettük. Ez arra szolgál, hogy ugyanazokat az eseményeket jelöljék, mint a harangok, de kevésbé „dallamos” módon, hogy megtartsuk a komor hangot.

A „crotalus” egy latin kifejezés, a „κροταλον” görög szóból származik, azt jelenti, hogy „csörgés”. Számos kivitelben létezik (lásd a képeket és videókat a cikk végén).

A kereplőt korábban általánosan használták, de használata az elmúlt néhány évtizedben visszaesett. Úgy tűnik azonban, hogy a hagyományos liturgia iránti érdeklődés növekedésével az utóbbi időben használata ismét erősödött.

A cikk forrása angol nyelven, további képekkel és videókkal

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.