Burke és Brandmüller bíboros nyílt levele a püspöki karok elnökeinek

Fr. John Zuhlsdorf saját kiemelései és megjegyzései

Kedves Testvérek, a püspöki karok elnökei,

Mélységes szomorúsággal fordulunk hozzátok!

A katolikus világ hánykódik és sokan szorongással kérdezik: Hová halad az Egyház?

A mostani hánykódás előtt úgy tűnik, hogy a problémákat leszűkítették a kiskorúak bántalmazására, ami szörnyű bűncselekmény, különösen akkor, ha azt egy pap teszi, de ez csak egy sokkal nagyobb válság része. A homoszexualitás pestise az Egyházon belül terjed, szervezett hálózatok támogatják, bűnrészesség és a csend összeesküvése védi [amit #szodoklerikalizmusnak hívok] Ennek a jelenségnek a gyökerei egyértelműen megtalálhatók a materializmus, a relativizmus és a hedonizmus légkörében, ahol nyíltan megkérdőjelezik a kivételek nélküli abszolút erkölcsi törvény létezését.

A szexuális bántalmazást a klerikalizmusnak róják fel. A papság elsődleges hibája azonban nem a hatalommal való visszaélésben rejlik, hanem az Evangélium igazságától való eltávolodásban. Az isteni és a természeti törvény akár nyilvános elutasítása szavakkal és cselekedetekkel abban a gonoszságban gyökerezik, mely az Egyház bizonyos köreit rontja meg.

Ebben a helyzetben a bíborosok és a püspökök hallgatnak. Ön is hallgatni fog a Vatikánban, a következő, február 21-i találkozón?

Azok közül valók vagyunk, akik 2016-ban bizonyos kérdéseket tettek fel a Szentatyának: dubiát, melyek az Egyházat megosztották a családról szóló szinódus következtetéseinek nyomán. Napjainkra ezek a dubiák nemcsak nem lettek megválaszolva, hanem a hit egy még általánosabb válságának részét képezik. Ezért arra biztatjuk, hogy emelje fel hangját, hogy megvédje és hirdesse az Egyház tanításának integritását.

Imádkozunk a Szentlélekhez, hogy segítsen az Egyháznak, és hozzon fényt a pásztoroknak, akik azt irányítják. Egy döntő aktus most sürgős és szükséges. Bízunk az Úrban, aki megígérte: „Íme, én veletek vagyok a világ végéig.” (Mt 28,20).

Walter Brandmüller bíboros

Raymond Leo Burke bíboros

Cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. május 31.