Pszichológia öt percben (2)

alt

Az Életrenovo új sorozata a fiatal házasokat célozza, de kezdő nagyszülőknek is hasznos lehet a gyermekek pszichológiai fejlődését bemutató írás. A szerk.

A gyermek pszichológiai fejlődése - 2. rész

Újszülött 

Maga a család is ekkor születik. Az újszülött hidegre - melegre érzékeny. Az édesanya testmelegét érzékeli, ezt nagyon fontos átélnie. Hangokra érzékeny, főleg az anya szívhangja nyugtatja meg. Éles fényre jól reagál, látása még tompa, 20 - 30 cm az éles látása, a színek lassanként jönnek. Intelligencia szintünk velünk születik. Ennek alakulását sok tényező befolyásolja. Motorium velünk születik: az akaratlagos mozgást irányító agyi központok, a mozgatórendszer. Érzelmeink is velünk születtek. Ezek még differenciálatlanok. Én - tudat fokozatosan alakul ki. Az érintés nagyon fontos.

Szopó reflexszel rendelkezik, valamint megkapaszkodási reflexszel. Hermann Imre ír a megkapaszkodási ösztönről, melyet az embergyermeknél veleszületettnek talált. Az anya-gyermek kapcsolat legkorábbi megnyilvánulása a csecsemőnek az anyjába kapaszkodása. (Fogóreflex, Moro átkarolási reflexe).

Az újszülött elemi szükséglete az anya állandó jelenléte. Érzelmeire reagál.

Készségei: 1 hónapos kortól felismeri az arcokat, utánozza az arcmozgást, ismert - ismeretlen hangokat megkülönböztet, emberi hangokat előnybe részesíti, szemgolyóit még nem tudja fixálni, szaglása rendkívül érzékeny (anya ruhája, anyatej), fejét kicsit emeli, idegrendszere rendkívül érzékeny.

Mahler és az individuáció

Az énfejlődést az individuáció és szeparáció párhuzamosan zajló folyamatai képezik. Az individuáció alatt az én különállásának átélését, valamint az egyéni tulajdonságok, képességek, személyiségvonások kialakulásának folyamatát értjük.

Normál autizmus (0- 4 - 6 hét):az autisztikus fázisban az újszülött szendergésszerű állapotban van. Magas ingerküszöbbel születik, többnyire belső szükségletei riasztják fel. Freud a tojásban lévő madárfiókáéhoz hasonlítja ezt az állapotot. A család a baba bebugyolálásával, ringatásával teremti meg a méhen belülihez hasonló környezetet.

Normál szimbiózis (6 - 8 hét - 6 hó): A csecsemő ebben az időszakban önmagát az anyával egy közös burokban levőnek, egységben éli meg. Homályosan észlelni kezdi, hogy szükségleteinek kielégítése kintről érkezik. Ez lehet a későbbi hasítás mechanizmusnak az alapja, melyen az én elhárító működését értjük, amelyben a lelki struktúra elveszti integritását. A hasítás során a self vagy a tárgy, a másik személy jó és rossz aspektusait külön észleljük, s ezzel elkerüljük az ambivalencia átéléséből fakadó feszültségeket.

Az anyai gondoskodás hatására a csecsemő az anya felé fordul, akit saját részeként és szükségletkielégítő résztárgyként érzékel, azaz nem egészen különálló személyként. 

Mahler szerint minden későbbi kapcsolatunk erre az ősi kapcsolódásra épül.

 

 A teljes cikk megtalálható itt.

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.