Ferenc pápa tanításának formális korrekciójáról

Az alábbiakban egy újabb érdekes részletet közlünk a “Katolikus Egyház, merre tartasz?” című új magyar interjúkötetből, amelyet Fülep Dániel teológus és szövegfordítóként Sallai Gábor készítettek el a kazahsztáni Asztana segédpüspökével, Athanasius Schneiderrel.

A magánkiadásban megjelent könyvet a készítői a teljes terjedelmében elérhetővé tették a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményében, magyar nyelven és eredeti angol nyelven egyaránt. Az elolvasását mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Fülep: Raymond Burke bíboros a The Wanderer nevű katolikus magazin 2017. augusztus 14-i interjúrészletében megerősítette: formálisan „korrigálni kell” Ferenc pápa egyes tanításait. Mindez azonban mindmáig nem történt meg, és Burke bíboros sem említette ezt a konferencián.

Schneider püspök úr: Fontos, hogy elgondolkodjunk róla, mi lehet a célja a jelen helyzetben a pápa hivatalos helyreigazításának. Többen intéztek már kérdést a pápához. A 2015-ös családszinódus előtt mintegy egymillióan fordultak a pápához világszerte. Azt kérték a pápától, hogy ne változtassa meg az Egyház változhatatlan tanítását és gyakorlatát az elvált és újraházasodott emberekkel kapcsolatban. 2017 elején nyilvánosan folyamodtam a pápához Tomasz Peta és Jan Pawel Lenga érsekkel együtt, és azért imádkoztunk, hogy a pápa tisztázza az elvált újraházasodottak szentáldozáshoz való bocsátásának kérdését, ami valójában a fő probléma az Amoris Laetitiával kapcsolatban. Majd 2017. december 31-én nyilvánosan is megvallottuk az igazságot.

Aztán ott van a négy bíboros Dubiája [1], amelyre a mai napig nem érkezett válasz. Világszerte mindenki tudta, hogy a pápa megkapta a dubia szövegét, mégsem tett semmit. Sőt, a helyzet tovább romlott, mert e kérések ellenére a pápa tavaly hivatalosan is jóváhagyta a buenos airesi térség püspökeinek normáit, amelyek különleges esetekben lehetségesnek tartják a bűnüket nem bánó házasságtörők szentáldozáshoz engedését. Úgy gondolom tehát, hogy – emberileg szólva – a formális korrekció nem fog változtatni a pápa álláspontján.

Mi is az értelme a hivatalos helyreigazításnak? Realistának és körültekintőnek kell lennünk, és fel kell tennünk magunknak a kérdést: miként tudjuk legjobban szolgálni az Egyházat, hogyan segíthetnénk legjobban a híveket? Ha előre látható, hogy a helyreigazítás nem lesz hatással a pápára, akkor szerintem nincs értelme a formális korrekciónak. Másfelől a bíborosoknak és a püspököknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük azért, hogy erősítsék a híveket. Számos nyilatkozatot adtunk ki tehát, hogy megerősítsük a híveket. Egyelőre nem látok más lehetőséget.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2018. december 14.