Újraépítve – könyvbemutató Kaposváron

Október 24-én mutatták be Michael White és Tom Corcoran Újraépítve című könyvének magyar nyelvű kiadását a Kaposvári Püspökségen. A könyv egy plébániáról szól, amely odafordult azok felé, akik nem járnak templomba és amely feltette a kérdést: hogyan lehetnének ők is Jézus tanítványai? 

Imádság, közösség, tanítványság. Ezen az úton közelítette meg Michael White atya és Tom Corcoran szerzőpáros az embereket, akik még nem találtak rá az Egyház közösségére. Varga László püspök elmondta, hogy szerinte „Ez a könyv a Szentlélek kiváló ajándéka Egyházunk megújulásához! Szeretettel ajánlom mindazoknak, akik egyházközségük sorsát szívükön viselik, és akiknek fontos az is, hogy mi lesz az Egyházunkat elhagyókkal. Akik pedig szeretnének eljutni az „Itt nem lehet csinálni semmit”-től, az „Istennel minden lehetséges”-ig, azok olvassák és terjesszék!” Majd ismertetett néhány fejezetet, melyek végighaladnak egy plébánia életén, kezdve a templom melletti parkolástól a prédikációkon keresztül a pénzügyekig, vagy az önkéntes munkáig, amely átalakítja majd a templomba járók életét.

A most indult egyházmegyei zsinatnak is egyik fő célkitűzése, hogy vonzóvá tegyük az Egyházat, ebben sokat segít ez a könyv. A könyv változásra hív, azáltal, hogy mindnyájan Krisztus tanítványai leszünk. Mindannyian meghívást kaptunk, hogy elinduljunk a 99 elvesztett bárány után, mert ma a jézusi példabeszéd fordítottját éljük. Kevesen vagyunk a templomban, de van remény, ha elindulunk az evangelizáció útján. „Mindannyiunk szolgálatára szükség van az Egyházban!”, – fejezte be Varga László püspök atya.

Ezt követően beszélgetés indult Ház Gergely segítségével, aki a megyéspüspök mellett Dr. Benkőné Berta Zsófiát, a kötet egyik fordítóját és Nyéky Kálmán plébánost, a magyar kiadás szerkesztőjét kérdezte. Az első kérdés az volt, hogy kiknek ajánlható ez a könyv? „Csak a plébánosoknak?” Dr. Benkőné Berta Zsófia őszintén bevallotta, hogy úgy érezte, neki, mint hívőnek szól a könyv és mélyen megérintette a fordított szöveg. Nehéz volt szembesülnie azzal, hogy sokféle, a könyvben fogyasztói magatartásnak nevezett hozzáállásban viszontlátta saját magát, mégis elhatározta, hogy akkor is lefordítja a könyvet Koszoru Péterrel, ha az végül nem is fog megjelenni. (Ez kezdetben még bizonytalan volt.) Már csak a sok humor miatt is megéri elolvasni! – fejezte be csillogó szemekkel.

Nyéky Kálmán atya válaszában Herbert Dóra újságírót, a kötet nyelvi lektorát idézte, aki azt írta, hogy „Nagyon, nagyon jó könyv, kötelező olvasmánnyá kéne tenni minden hívőnek!”. Ő maga rengeteg megtérési pontot fedezett fel a könyvben, úgy látja, hogy hihetetlen sok mindent lehet még tenni az Egyházért nemcsak a papoknak, hanem mindenkinek. Ezért érdemes elolvasni. Varga László püspök atya először a papjainak ajánlotta, akiknek már továbbképzést is tartottak a könyvből, majd arra kérte őket, hogy osszák meg a híveikkel is. Többen voltak közülük, akik a képviselőtestületük tagjait is megajándékozták egy-egy példánnyal azzal a céllal, hogy vitassák meg az egyes fejezeteket, hogy mit lehet ebből bevezetni a plébánián.

Az írás elolvasható itt.

 

Létrehozva 2018. október 31.