Legyél a pozitív hatások embere

Néhány évvel ezelőtt részt vettem egy CBMC konferencián, ahol a vitafórum vezetője egy best-seller szerző, nemzeközi szónok és a Growing Leaders non-profit szervezet alapítója és elnöke Dr. Tim Elmore volt, aki azzal a hittel segíti a feltörekvő vezetőket, hogy minden ember vezetői képességekkel születik. Elmore kilenc alapelvet mutatott be, melyek szerinte nélkülözhetetlenek a mentorálási folyamatban; fogalmakat, melyeket mindenkinek át kellene gondolni, aki a fiatalabb férfiakat és nőket tanítja a hitben.

Egy betűszóval kezdte elmagyarázni ezt a folyamatot: I-N-F-L-U-E-N-C-E (magyarul hatás, befolyás). Szeretném röviden áttekinteni a lista minden lépését, ahogy ő magyarázta.

Először is, Szándékosan (Intentional) fektessünk be azoknak az életébe, akiket Isten a gyámságunk alá helyez. Folyamatosan el kell helyeznünk dolgokat az életükbe, pont úgy, ahogy Pál apostol tette a pártfogoltjával, Timóteussal. A CMBC kifejlesztette a „Timóteus Hadműveletet”, mint egy kiváló eszközét annak, hogy elősegítsék mások szellemi növekedését. Pál második levele Timóteushoz 2,2-ben azt írja: „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek”

A következő, hogy Természetesnek (Natural) és autentikusnak kell lennünk, amikor azokkal találkozunk, akiket Isten helyezett az utunkba. Nem a bibliai tudásunkkal és világi teljesítményünkkel kell lenyűgöznünk őket. Érezzék azt, hogy készek vagyunk segíteni nekik az útjukon való haladásban.

A Hitünk (Faith) egyértelmű és valóságos legyen. Nemcsak demonstrálni kell Krisztusba vetett hitünket, de meg kell mutatnunk a mentoráltakba vetett hitet is. A „legjobbakat kell várnunk” minden egyes embertől és bíznunk kell abban, hogy Isten valóban ki fogja hozni a legjobbat azokból, akikbe fektetünk, akik komolyan gondolják, hogy növekedni akarnak

Krisztusban.

Fejlesztenünk kell a Hallgatási (Listening) képességünket, hogy megszerezzük a jogot, hogy beszéljünk velük. Bizonyos értelemben a fiatalabb férfiak és nők a „diákok”, akiket Isten helyezett az életünkbe, hogy támogassuk őket az útjaikon, melyek tele vannak „veszélyekkel, trükkökkel és csapdákkal” amint azt a himnusz, a „Csodálatos kegyelem”, kifejezi.

Minden egyes mentoráltunk egyedi és különleges, és keresnünk kell, hogy Megértsük (Understand) őket és azt, hogy az útjuk merre vitte őket. Mivel Isten tett mindannyiunkat határozottan különbözőkké más és más tapasztalatok által, a „tortaszeletelő” hozzáállás nem működik hatékonyan minden emberrel kapcsolatban.

Sok Bátorításra (Encouragement) van szükségük, hogy az akadályokat legyőzzenek, amelyek meggátolhatják őket abban, hogy felismerjék a teljes lehetőségüket, mint Jézus Krisztus követői. A Zsidókhoz írt levél 10, 24-25 azt mondja: „Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk….. bátorítsuk egymást.”

Navigálni (Navigate) is szükséges őket az útjuk fordulópontjain át, néha pedig iránytűnek is kell lennünk, hogy vezessük őket a helyes ösvényre és megőrizzük őket attól, hogy mellékvágányra tévedjenek az istentelen hatások miatt.

Nagyon fontos bemutatni egy állandó Törődést (Concern) a jólétükkel kapcsolatban. Kell, hogy lássák és tapasztalják a mi állandó vigyázásunkat a Krisztusban való növekedésükkel kapcsolatban, elérhetőknek kell lenni, mikor sok problémával küzdenek, különösen az útjuk korai szakaszában. Pál első levele a thesszalonikaiakhoz 2,7-8-ban azt írja, hogy „olyan szelíden léptünk fel közöttetek, mint ahogyan az anya dajkálja gyermekeit. Mivel így vonzódtunk hozzátok, készek voltunk odaadni nektek nemcsak Isten evangéliumát, hanem a saját lelkünket is, mert annyira megszerettünk titeket.”

Szükséges, hogy lássák a Lelkesedésünket (Enthusiasm) mindenben, amit mondunk vagy teszünk. Ha nem vagyunk izgatottak a Krisztussal való kapcsolatunk miatt, akkor valószínűleg még nem teljesen készültünk fel egy új tanítvány mentorálására, aki valóban meg akarja ismerni Krisztust bensőségesen. A tanítványsági folyamatot komolyan kell venni és lelkesen kell csinálni.

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2018. november 1.