Egy 17. századi lelkipásztor hét jó tanácsa

…hogy az emlékezés által megbizonyosodhass: Isten szeretete átöleli múltadat, jelenedet és jövődet.

„Nem olvashatnál a világon szebb történetet, mint a saját életed történetét, ha nekiülnél és lejegyeznéd, milyen volt hozzád és mi mindent tett érted az Úr a kezdettől egészen mostanáig; milyen bizonyítékai és megnyilvánulásai voltak kegyelmének, hűségének és szeretetének mindazon körülmények között, amelyeken keresztülmentél” – írta John Flavel 1677-ben.

A 17. századi lelkipásztor tanácsa ma is aktuális: próbálj visszaemlékezni, mikor és hogyan tapasztaltad meg Isten hűségét az életedben! Így mélyebben élheted át a jelent és nagyobb hittel tekinthetsz a jövő elé. Élettörténeted újraolvasása által növekedhet benned a hála, a bizalom és a béke. A visszatekintéshez hasznos segítséget jelenthetnek a következő szempontok:

1. Vedd észre Isten gondoskodását az életedben!

A kinyilatkoztatásból tudjuk, hogy Isten bennünk él, szeret minket és gondoskodik rólunk. Mennyi éven át megtartott, mennyi jót kaptál közvetítőin, az embereken keresztül – tőle! Még a szenvedések által is formált: érettebbé, bölcsebbé, alázatosabbá tett. Gondolj arra, hogy az Atya szeretete még a legnehezebb pillanatokban is veled volt! Reménytelennek tűnő helyzetekből is kivezetett. Ezután is bízhatsz benne: nem fog megfeledkezni rólad.

2. Vedd észre Isten bölcsességét az életedben!

Idézd fel azokat a helyzeteket, amikor a legvalószínűtlenebb módon történt veled valami jó! A szerető, bölcs, gyengéd „véletleneket”. Amikor el sem tudtad volna képzelni, hogy ez lesz belőle. Másként is történhetett volna, annyira esetlegesnek tűnt az egész. Vagy amikor elvett valamit, de ha nem tette volna, nem következett volna be valami jó. Nem értetted, mi történik – Isten azonban tudta és a javadra fordította.

3. Vedd észre Isten kegyelmét az életedben!

Isten bölcsessége sokszor valószínűtlen módon munkálja a javunkat, de kegyelme révén részesülünk bármi jóban. Vedd észre, mi történhetett volna, minek kellett volna történnie – s meg is történt volna –, ha nem kísér Isten kegyelme. Noha a legkisebbet sem érdemeljük, egyetlen kegyelmétől sem foszt meg, sőt a jövőben kinyilvánítja annak túláradó bőségét.

4. Vedd észre Isten hozzád hajló szeretetét!

Gondolj meghallgatott imáidra! Mekkora csoda, hogy a végtelen Isten hall téged és mindig figyel rád! Egészen közel van, így a leghalkabb kérésedet is meghallja. Ha kértél, biztos lehetsz benne: amint itt az ideje, megadja, ami javadra válik. Meghallgat, ha hálát adsz vagy panaszkodsz. Ha kérdezed és figyelsz, meghallod szívedben a válaszát.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2018. október 27.