Steve Jobs (1955-2011)

Steve JobSteve hitét sem ismerem. Díszdoktorrá avatási beszéde nagy port vert fel akkoriban. A mindennapi.hu alatt találtam ezt a cikkrészletet, a halál szerepéről. Elgondolkodtató.

Steve Jobs, az Apple alapítója átalakította a vállalkozásról és innovációról alkotott hagyományos fogalmainkat. Tudta közeli halálát: a halandóság motivációs ereje hatalmas, valamiért mégis kevés szó esik róla.

Steve Jobs a magánéletben is formabontó és formateremtő volt. A „terveiről” és az „önmegvalósításról” rendszerint merev sablonokhoz szokott üzleti életben szokatlanul nyíltan, mélyenszántón és őszintén nyilatkozott mára klasszikussá vált stanfordi beszédében az emberi mulandóság és alkotóvágy összefüggéséről.

A 2005-ben, sikeres hasnyálmirigyrák-operációját követően a kaliforniai egyetem díszdoktori címének átvételekor (ez a magyar feliratos verzió) a következőket mondta: „Az a tudat, hogy hamarosan halott leszek, a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, amely segít meghozni az élet nagy döntéseit. Mert csaknem minden – minden külső várakozás, minden büszkeség, minden megszégyenüléstől és bukástól való félelem – szertefoszlik a halál színe előtt, és csak azt hagyja meg, ami igazán fontos. Annak tudata, hogy meg fogsz halni, az általam ismert egyik legjobb módszer arra, hogy kikerüljük azt a gondolati csapdát, melyben arra gondolunk: van vesztenivalónk. Mert már meztelen vagy. És nincs rá ok, hogy a szíveden kívül mást kövess.”

Share

Programajánló

Anthony atya Magyarországon

május
kedd
30

Szeretettel és nagy örömmel küldöm Anthony Parankimalil Szent Vincés Rendi szerzetes at…
Kezdődött 3 napja

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

június
csütörtök
22
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
20 nap múlva

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

augusztus
csütörtök
24
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
83 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.