Templomok és harangok a történelmi Magyarországon

fóti templomA weboldal a Kárpát-medencében épült keresztény templomok prezentálását tűzte ki célul, hogy az interneten kalandozók minél részletesebben megismerhessék a történelmi Magyarország keresztény templomait. A templomokat bemutató szövegek és képek igyekeznek a templomok szépségét és változatosságát érzékeltetni, hiszen két teljesen egyforma templomot keresve sem találunk szerte e hazában. Templomaink egyediek, meghatározza szépségüket az adott kor építészeti, képzőművészeti stílusa, melyet az egyes vallások a saját igényeiknek megfelelően alkalmaztak.

A templom.hu-n kiemelt hangsúlyt kapnak a tornyokban függő harangok, mert ezek templomaink legrejtettebb értékei, különleges művészi alkotások, mégis keveset tudunk róluk, pedig sok embernek mind a mai napig hozzátartozik mindennapi életéhez a harangzúgás. 

 

A honlap ökumenikus keresztény szemlélettel készül, bármely keresztény felekezet temploma felkerülhet a gyűjteménybe. Hiszem, hogy a magyarországi templomok gyűjteményét csakis Isten segítségével lehet eredményesen az olvasók elé tárni. A templomleírások között több bibliai idézettel, keresztény verssel találkozhatunk, melyek azt hangsúlyozzák, hogy a templomok történeti, építészeti, képzőművészeti és iparművészeti tanulmányozása közben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy "ez a hely nem egyéb, hanem Istennek háza és a mennynek kapuja" /Zsolt. 28:17./, hogy templomaink nem egyszerű művészeti alkotások, hanem szentmisék, istentiszteletek helyei. Olyan megszentelt helyek, amelyek Isten dicsőségét hirdetik.

 

A templom hármas szimbolikával rendelkezik. Jelképezi az Istenhez vezető utat, hiszen keresztjével, vagy csillagával az ég felé mutat, és felhívja figyelmünket, hogy a mennybe vezető út egyedül Krisztus. Másrészt jelképe az Isten-ember kapcsolatnak, hiszen a templom az a hely, ahol Isten szól hozzánk, s mi énekkel, imádsággal szintén megszólítjuk Őt. Harmadrészt jelképe egy egyházi közösségnek, amelynek összetartó ereje a hit.

 

A honlapon lévő templomleírások és a fényképek nagy részét a szerkesztő készítette. Az utóbbi években a honlap fejlesztését, templomokról új fotók, szöveges ismertető készítésével lelkes templomkutatók, harangkutatók, lokálpatrióták segítik. Köszönet ezúton is érte! A weboldalak folyamatos bővítés alatt állnak, ezért ha teheti, térjen vissza a későbbiekben is.

Keresd meg kedvenc templomod képét - ha nem találod, fényképezd le és küldjed el az Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges..

 

Share

Programajánló

Anthony atya Magyarországon

május
kedd
30

Szeretettel és nagy örömmel küldöm Anthony Parankimalil Szent Vincés Rendi szerzetes at…
Ma

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

június
csütörtök
22
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
23 nap múlva

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

augusztus
csütörtök
24
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
86 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.