Templomok és harangok a történelmi Magyarországon

fóti templomA weboldal a Kárpát-medencében épült keresztény templomok prezentálását tűzte ki célul, hogy az interneten kalandozók minél részletesebben megismerhessék a történelmi Magyarország keresztény templomait. A templomokat bemutató szövegek és képek igyekeznek a templomok szépségét és változatosságát érzékeltetni, hiszen két teljesen egyforma templomot keresve sem találunk szerte e hazában. Templomaink egyediek, meghatározza szépségüket az adott kor építészeti, képzőművészeti stílusa, melyet az egyes vallások a saját igényeiknek megfelelően alkalmaztak.

A templom.hu-n kiemelt hangsúlyt kapnak a tornyokban függő harangok, mert ezek templomaink legrejtettebb értékei, különleges művészi alkotások, mégis keveset tudunk róluk, pedig sok embernek mind a mai napig hozzátartozik mindennapi életéhez a harangzúgás. 

 

A honlap ökumenikus keresztény szemlélettel készül, bármely keresztény felekezet temploma felkerülhet a gyűjteménybe. Hiszem, hogy a magyarországi templomok gyűjteményét csakis Isten segítségével lehet eredményesen az olvasók elé tárni. A templomleírások között több bibliai idézettel, keresztény verssel találkozhatunk, melyek azt hangsúlyozzák, hogy a templomok történeti, építészeti, képzőművészeti és iparművészeti tanulmányozása közben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy "ez a hely nem egyéb, hanem Istennek háza és a mennynek kapuja" /Zsolt. 28:17./, hogy templomaink nem egyszerű művészeti alkotások, hanem szentmisék, istentiszteletek helyei. Olyan megszentelt helyek, amelyek Isten dicsőségét hirdetik.

 

A templom hármas szimbolikával rendelkezik. Jelképezi az Istenhez vezető utat, hiszen keresztjével, vagy csillagával az ég felé mutat, és felhívja figyelmünket, hogy a mennybe vezető út egyedül Krisztus. Másrészt jelképe az Isten-ember kapcsolatnak, hiszen a templom az a hely, ahol Isten szól hozzánk, s mi énekkel, imádsággal szintén megszólítjuk Őt. Harmadrészt jelképe egy egyházi közösségnek, amelynek összetartó ereje a hit.

 

A honlapon lévő templomleírások és a fényképek nagy részét a szerkesztő készítette. Az utóbbi években a honlap fejlesztését, templomokról új fotók, szöveges ismertető készítésével lelkes templomkutatók, harangkutatók, lokálpatrióták segítik. Köszönet ezúton is érte! A weboldalak folyamatos bővítés alatt állnak, ezért ha teheti, térjen vissza a későbbiekben is.

Keresd meg kedvenc templomod képét - ha nem találod, fényképezd le és küldjed el az Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges..

 

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.