Katolikusellenes a népszámlálás?

népszámlálásKaptam egy elkeseredett levelet egy katolikus pap ismerősömtől, hogy interneten igyekezett kitölteni a kérdőívet, de nem sikerült beírnia a 38-as rovatba, hogy ő katolikus. Jóllehet, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden korábbinál láthatóbb kampányával azt kommunikálta, hogy el ne felejtsük a vonatkozó rubrikába beírni, kik vagyunk. Nem tehetjük.

Az on-line kitöltő szegény, egyszerű ember, mikor odaér az ominózus ponthoz, már a kérdésnél meghökken. Így hangzik: „Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?” Mi az, hogy érzi magát? Az ember érezheti magát jól, rosszul, de az, hogy fiú vagyok, vagy lány vagyok, hogy magyar vagyok vagy kínai vagyok, hogy kicsi vagyok, vagy nagy vagyok, az nem érzés kérdése. Ugyanígy az sem érzés, hogy katolikus vagyok. Az tény.

Szezont a fazonnal?

De nem ez a legnagyobb baj a kérdőív ezen pontjával. Mikor a püspökei által (is) hitének megvallására bátorított személy elkezdi a betűket beírni a rovatba, hogy „ka…”, akkor a rubrika hirtelen listává alakul át, és a fogyasztói társadalom széles választékával találja magát szemben. Dönthet, hogy ő bolgár katolikus, vagy Emmaus Katolikus Karizmatikus Közösség (!), vagy Fülöp-szigeteki katolikus, vagy görög katolikus, vagy Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye (!), vagy helvét (svájci) katolikus, vagy huszita katolikus, vagy Magyar Görög Katolikus Egyház (!), vagy Magyar Katolikus Egyház (!), vagy Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulási Közösség (!), vagy Miskolci Görög Katolikus Megújulási Mozgalom (!), vagy Németajkú Katolikus Gyülekezet (!), vagy ókatolikus, vagy örmény katolikus, vagy (na végre) római katolikus, vagy román katolikus, esetleg rutén katolikus.

Ez hajmeresztő. A kérdőívben szereplő listát tudnám még folytatni: ferences katolikus, katolikus cserkész, katolikus bélyeggyűjtő, katolikus újságíró szövetség, Cselédlányok Szent Zita Egylete, rózsafüzér társulat, katolikus legényegylet, felsorolhatták volna a világ összes nemzetét, mert minden népből vannak katolikusok, összesen úgy másfélmilliárdnyian a világ minden pontján. Itt összekeveredve szerepeltetnek legkülönbözőbb dolgokat. Egyházakat, felekezeteket, egyházmegyéket, egyesületeket, etnikumokat és hagyományőrző csoportokat.

A teljes cikk elolvasható itt.

Share

Programajánló

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

június
csütörtök
22
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

augusztus
csütörtök
24
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.