Erdő Péter bíboros az új evangelizáció útjairól

CCEEBenedek pápa arra buzdította a Tiranában összegyűlt európai püspököket, hogy a misszionáriusok bátorságával keressék az új evangelizáció útjait. A pápa köszöntésében értékes munkájuk folytatását kérte az Európai Püspöki konferenciák Tanácsa plenáris ülésének résztvevőitől. A Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásában arról kérdezték Erdő Péter bíborost, a CCEE elnökét, hogy milyen üzenetet kívánnak átadni az új evangelizációval kapcsolatban.

Erdő Péter hangsúlyozta, hogy amikor Albániában beszélünk az új evangelizáció témájáról, nem mehetünk el megindultság nélkül a mártírok emléke mellett. A kommunista rezsim szomorú következménye volt, hogy az ateizmust államvallássá téve minden vallási felekezetet megfosztott szabadságától. A mártírok tanúságtétele erőforrást jelent a mai Európa és mindannyiunk számára, akik az egyes országokban munkálkodunk.

A bíboros elmondta, hogy Európában az új evangelizáció Jézus Krisztus örömhírének újra felfedezését, terjesztését jelenti a különböző, kereszténységben gyökerező társadalmakban, amelyek nagyrészt eltávolodtak a keresztény hittől. Egész tömegek vannak a kontinensen, akiknek még nem volt konkrét, élő kapcsolata a keresztény hittel. Az új evangelizáció tehát egyrészt a keresztény identitás megújítása, másrészt pedig  - és legfőképpen – annak a nyelvezetnek a keresése, amellyel jobban át tudjuk adni az isteni gondviselés által ránk bízott örömhírt.

Az európai ember ma nem olyan, mint régen volt, megváltoztak a körülmények is. Erdő Péter külön kiemelte, hogy manapság az emberek nagyon nyitottak a képek, az audiovizuális effektusok, a pillanatnyi benyomások, érzések keltette kommunikációra, és a mozgásos formákra is, mint a zarándoklat, a turizmus. A kimondott és leírt szó, a logikus érvelés sok kortársunk számára nehézséget jelent. Ezért egyrészt meg kell tanulnunk a kommunikáció új nyelvezeteit, más részről viszont meg kell őriznünk azokat a nyelvezeteket is, amelyek talán manapság kevésbé divatosak. Nem mondhatunk le a Bibliáról, nem mondhatunk le hitünk szavakban való megfogalmazásáról, nem mondhatunk le a logikus gondolkodásról, érvelésről sem. Az embert mindig  a maga teljességében kell látnunk, éppen ezért az elmúlt években, kontinensünk különböző országaiban, városaiban új missziós formákat próbáltunk ki – plébániai missziókat, városmissziókat -, a párbeszéd új formáját kezdtük el a kultúra világával, a munka világával. Nagy reménységgel tekintünk arra, hogy a földrészen és az egész világon megerősödhet, növekedhet ez  a tevékenységünk – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke.

Share

Programajánló

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

június
csütörtök
22
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

augusztus
csütörtök
24
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.