Modern szerzetesek Thaiföldön

Pajzán életszemlélet, a földi élvezetek habzsolása – így jellemezhető a megújuló buddhizmus Thaiföldön

buddhista-templomWelcome to the Hotel California – bömböli az örökzöld Eagles-slágert két ötszáz wattos hangszóró reggel kilenckor egy észak-thaiföldi falu, Nong Bua templomudvarán. A régi buddhista templom felújításának háromnapos ünnepe kezdődik. Bent a szentélyben szerzetesek mormognak a mikrofonokba. Áldást mondanak az új ruhába bújtatott templomra és a bőkezű adományozókra. Kint az udvaron, a csontereklyék csúcsos sztúpái között csillogó terepjárók parkolnak.

Gazdáik elegáns ruhában, felékszerezve vonulnak a templomhoz, kezükben csemegékkel megrakott, arany- és ezüstszínű áldozati kehely. Többen pénzfákat a magasba tartva három kört tesznek a templom körül, mielőtt adományukat kitűzik a szentély ajtajába. Nagy halomban gyűlik az étel, ragacsos rizs, húsok, halak, gyümölcsök, szószok, 7UP és narancsízű Mirinda. Három napig Nong Bua szerzeteseinek aranyéletük van.

Nő a tömeg, és a körmenethez helybéli zenekarok csatlakoznak. A környékbeli házakból dobok, dudák és karaokemasinák feleselnek. Megérkeznek a diszkóteherautók is, teljes a hangzavar. Éjfélig tart a buli, evés-ivás, ének, zene, tánc, gyakorlatilag minden, amitől egy buddhista szerzetes elvileg igyekszik távol tartani magát.

A templom melletti parkolóban idős szerzetes áll, csendben figyeli az ünneplők esti csúcsforgalmát. „Sok támogatója van a templomunknak – mondja, és némán bólint az ismerősök üdvözléseire. – A templom tartja össze ezt a közösséget, amelynek tagjai az adományaikkal így saját maguknak tesznek jót” – fűzi hozzá éteri mosollyal. Nem messze tőle, a kivilágított nagyszínpadra csizmás táncoslányok kígyóznak fel miniszoknyában és melltartóban. Dübörög a thai diszkó, a lányok sikoltozva nyögdécselik a mikrofonba a sláger refrénjét: „Ahh, ahh, mikor lesz már gazdag férjem, az se baj, ha kopasz már.”

A színpadra felpattan egy idősebb férfi. Amikor felveszi a mikrofont, ujján megcsillannak a köves pecsétgyűrűk. Fekete öltönyös, a városból érkezett. Elismert énekes. Pajzán viccekkel tűzdelt bevezetője után dalra fakad, régi északthai slágert öntött modern formába a jeles alkalomra. „Szerzek neked dollárt, eurót, kislány, csak légy az enyém” – énekli, miközben a tömeg ujjong, a tinédzser lányok szégyenlősen a markukba kacagnak.

„Hát templom ez?” – fakadt ki néhány napja a legolvasottabb napilap, a Thai Rat címoldalán egy kommentátor. A cikket illusztráló fénykép egy másik észak-thaiföldi város, Löj buddhista templomának szerzeteslakásait mutatta: vadonatúj luxusházikókat, tiszta, rendezett sorban, parkolójukban terepjárókkal. „Erre már a Buddhista Hivatal is azt mondja, hogy álljon meg a menet” – így a kommentár. Buddhista szerzetesnek lenni ugyanis lemondást jelent a földi javakról és vágyakról. Nem szabad világi zenét hallgatni, szórakozni, nagyokat enni, és a nők érintésétől is óvakodni kell. De mit gondol egy ifjú szerzetes, amikor feljebbvalói étteremben lakmároznak, sofőrrel vitetik magukat a templomavatóra, és éjjel-nappal diszkózenét hallgatnak?

A szerzetesnövendékek döbbenten hallgatják a pikáns történeteket, köztük a szomszédos Doi Szaket-i öreg társukról, aki a községi Tesco kisáruházban tölti meg narancssárga szerzetestarisznyáját bikinis lányokkal teli Spicy magazinnal. De az erkölcsök felett őrködő Buddhista Hivatal nagyon messze van. Doi Szaket, Löj és Csiangmai több mint 700 kilométerre fekszik Bangkoktól, a távoli Lanna és Iszán tartományban. A helyi hatóságok pedig nemhogy nem ítélik el, de még támogatják is a mulatságokat. A nagy templomi ünnepségek a rendőrség és a községháza segítségével zajlanak. Amikor a templom melletti téren kathöjöknek (fiúból lett lányoknak) szépségversenyt rendeznek, a községvezető mond megnyitót.

Kathöj a szerzetesek között is akad. Sőt egy suttogva terjedő pletyka szerint a templomokban egyre gyakoribb a homoszexuális kapcsolat. A csiangmai Wat Umong egyik ifjú szerzetese a templomban zajló homoszexualitásról panaszkodik: „Éjjel hallom őket a szomszédban. Az idősebb szerzetesek környékezik meg az újonnan érkező fiatal, lányos kinézetű fiúkat.”

A Buddhista Hivatal Bangkokban sok mindenről nem tud, és még többről mélyen hallgat. Ritkán alkot nyilvánosan véleményt. Most, hogy komolyabb kivizsgálás indult a löji városi templom luxuslakásai és pénzügyi visszaélései miatt, a téma közbeszéd tárgyává vált. Néhányan eltűnődnek azon, mire megy el az a sok adomány, amelyek listáját naphosszat szokták sorolni a buddhista falurádióban. Nong Bua templomának vezető szerzetese szerint „a buddhizmus fejlődésére”. A korszerűbb és kényelmesebb buddhizmusra.

Forrás: HVG

Share

Programajánló

Anthony atya Magyarországon

május
kedd
30

Szeretettel és nagy örömmel küldöm Anthony Parankimalil Szent Vincés Rendi szerzetes at…
Ma

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

június
csütörtök
22
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
23 nap múlva

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

augusztus
csütörtök
24
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
86 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.