Jobb adni, mint kapni – mondja Jézus

altÁltalában a legtöbb talentumokról szóló prédikáció a lelki talentumokról és a tehetségekről szokott szólni. Arról, hogy milyen tehetségeket kaptunk Istentől és milyen tulajdonságokat, s hogy ezekkel jól kell bánnunk, s nem szabad hagyni őket elveszni. Tehát ha mondjuk műszaki beállítottságúak vagyunk, akkor helyezkedjünk el ilyen területen és itt bontakoztassuk ki Isten-adta tehetségünket.

Ezzel teljes mértékben egyet értek, viszont most a példabeszédet egy másik szempontból közelítem meg.

Azokról a talentumokról beszélek, amelyeket Istentől az anyagiak terén kaptunk. A házunkról szeretnék beszélni, amelyben lakunk, az élelmiszerről, amit veszünk a piacon, a ruhákról, amelyeket hordunk és a használati tárgyainkról. Egyszóval a dolgokról, amelyeket sajátunknak tudunk.

Sokszor az a téves elképzelés él bennünk, hogy ezekhez a dolgainkhoz Istennek nem sok köze van. Ezeket úgy használjuk, ahogy szeretnénk, megvehetünk mindent, amire pénzünk futja és nyugodtan élhetünk, amíg vasárnaponként letudjuk a Szentmisét és így Istennel – a téves elképzelésünk szerint – lerendeztük az ügyeket. Jézus Urunk pedig többször is szól az anyagi javakról. Lázár és a gazdag ember esete például elénk tárja, ahogy a gazdag lakmározott és abból a maradékból sem adott a szegénynek, ami lehullott az asztaláról. Ehelyett a kutyák ették meg, így nem jutott be a mennybe.

Ezen felül ott van a gazdag ifjú esete: „Mit kell tennem, hogy tökéletes legyek?” „Menj, add el mindenedet, amid van és kövess engem!” Aztán Lukács evangéliumának 17. fejezete: amikor Jézus tanítja a rabbikat a vendéglátásról azt mondja, hogy ne a barátainkat hívjuk meg, amikor vendégséget tartunk, hanem a szegényeket, bénákat, sántákat és vakokat. És végül a vámos Zakeus esete is ott lebeg előttünk, amikor visszatérít mindent, amit garázdasággal szerzett, Jézus azt mondja neki, üdvösség köszöntött-e házra. Láthatjuk tehát számos példa alapján, hogy Istennek, mennyire fontos, hogy miként kezeljük vagyonunkat, amelyek mint ezekből kitűnik szintén talentumok.

Az írás elolvasható itt.

Share

Programajánló

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.