Hogyan haladjunk a falusi életmód felé

falusi

Ez a cikk hat éve került fel a honlapra. Aktualitása erősebb, mnt valaha. Ha eddig elkerülte a figyelmedet, feltétlenül szakíts időt erre. A szerk.

Támaszkodás Istenre

A falusi életmód egyik előnye, hogy a család biztonságát Istenre bízza, nem pedig hamis, ember alkotta biztonság érzésére. Sok dolog van, amit a városlakó ember ápolhatja és megvallhatja hitét Istenben. Induljunk.

Helyezzünk minden nap mindent az Ő kezébe: ha nem indul az autó, ha kifogy a benzin, ha elromlik a hajszárító, ha betegség gyötör, stb. Tudjuk, Isten minden dologban bennünket figyel, és minden nap minden percét a szerető Isten hangszereli, aki Magához közelebb húz Téged. Engedd át az egész életedet Neki.

Eddzed a bizalom izmait. Lépj ki a komfort zónádból Isten miatt. Menj el a város egy nyugtalanító részébe, hogy segíts valakin. Látogasd meg a beteget és a bebörtönzöttet.

Fájdalom, éhség, nyomor, magányosság. Ezektől rettegnek az emberek, a média a rettegésre játszik, fals választ adva, hogy eladhassanak minden terméket. Egy nagyvállalat nem ad valós választ ezekre a problémákra, csak fokozza ezeket. Istennél van a válasz bajainkra. Tekintsünk Rá, és Ő utat mutat.

Isteni tudás

Kapcsold ki a zajt. Invitáld a falusi csendet az életedbe. Tartsd távol az őrületet az életedtől. Kapcsold ki a tévét és a rádiót, tegyed le az újságot. A világ halad nélküled is. Nem kell figyelni a világ problémáit. Legyen elég baj a saját életed. Élj minden pillanatot Istennel és Őérte.

Csendben figyelj. Fordíts nagyobb figyelmet a körülötted levő kis dolgokra. A gyermeked arcán a kifejezésre, amikor vele vagy. A kutyád boldogságára, amikor köszönt téged. A saját főztöd illatára, a rotyogó tűzhelyen. Az ég színére és a csillagok ragyogására. A szél suttogásában is hallani Isten hangját.

Isten szeretete

Magasztald Őt. Fogadd el Isten szerető kezét minden nap minden pillanatában, adj hálát és köszönj meg mindent.

Imádkozz. Engedd, hogy jelenléte teljesen betöltsön az Ő szeretetével.  Elmélkedj az életéről, ahogy mindent elrendezett egyszerűen és szeretettel.

Cselekedj. Ha már megfigyelted a teremtett világot és elmélkedtél az Ő szeretetéről, légy készséges magad a Kezébe tenni. Töltekezz folyamatosan a magasztalás és ima által.

Család

Az igazi kötelék az együtt töltött idő minőségéből ered. Ne azt keresd, hogy a családot szórakoztassák, hanem együtt tegyetek olyan dolgokat, ami mély megelégedettséggel tölt el benneteket, amihez vidámság is társul.

Vakáció alatt járd a vidéket. Ne vidd magaddal a várost, hanem üresítsed ki magadat, csak a szükséges minimumot vigyed magaddal. Sátorozz vagy találj egy kunyhót paraszti környezetben. Légy félreeső helyen, amennyire csak lehet.

Esténként kézimunkázz, vagy más csendes kézműves munkával töltsed, pihenéshez és kikapcsolódáshoz. Ez a csodálatos módja a családi beszélgetéseknek és együttlétnek.

A munkát családi projektként együtt végezzétek. Alakítsd át a házat (természetes anyagokkal), vagy ültessétek be a kertet együtt.

Közösség

Építs közösséget, bárhol vagy. Támogasd a helyi iparosokat. Ismerd meg szomszédjaidat, próbáld megtudni, miben szenvednek hiányt és segíts rajtuk. Süss tortát az új szomszédnak, vagy ha csecsemő születik náluk. Adj egy tál levest és otthon sütött kenyeret a szegénynek. Ajánljad fel a fölösleges dolgokat vagy kerti terményt egy szükségben szenvedő szomszédnak. Segíts neki külső munkában, hogy te is erősödj, miközben a barátságot építed.

Bátorítsad a közös munkavégzést a szomszédokkal vagy a hívekkel Parkosítsad a templom környékét, segítsd zsákbamacskával a szegényeket, vállalj takarítást a templomban, tartsatok közös bolhapiacot a szomszédokkal, stb.

Környezet

Légy tisztában azzal, mire költöd a pénzed.  Mit támogatsz a forintjaiddal? A pénzedet arra költik-e, hogy a rabszolgamunkát támogassák más országokban? Amit megveszel, az szennyezi-e a környezetet, akár az előállítás vagy csomagolás által, illetve hogyan tudsz megszabadulni tőle, ha már nem kell? Ha lehet, használt dolgot vegyél az új helyett, és csak olyat, amire valóban szükséged van. Légy őszinte saját magaddal – mit akarsz és mire van ténylegesen szükséged. Ne támogass olyat, ami pazarló költekezéshez vezet.

Korlátozd az autóhasználatot. Használjátok közösen és csak akkor, ha feltétlenül szükséges egy nagy bevásárlás. Ha lehet, kis kocsit használj, illetve sétálj.

Vegyél természetes szappant és tisztítószereket. Ne fogyassz gyógyszert. Ezek nem csak testedet mérgezik, hanem a környezetet is. Az antibébi tabletták hormonjai a vízbe jutnak, semmivel sem lehet eltávolítani. Ne használj gyomirtó és hozamnövelő szereket sem.

Ne támogasd a nagyvállalatot. Tudd, hogy az ételek nagy részét 3 cég gyártja, próbáld meg elkerülni, hogy tőlük vásárolj, mivel bizonyítottan nem a termőföld, az állatok és az egészség, hanem csak a profit érdekli őket.. Nézd meg, mi van az ételben, amit eszel, és hogyan állítják elő. Ha lehet, mindig a helyi termelőktől vásárolj. Szezonban gondoskodj a befőzésről, hogy kevesebb mérgező csomagolás és kisebb költséged legyen, a család bizonyosan jó minőségű ételhez jusson. Legyen kiskerted. Lehetőleg teljes kiőrlésű gabonát, hidegen sajtolt olajat, szárított gyümölcsöt, biomagot vásárolj, főzéshez használd fel a maradékot is.

Krisztus testének ökonómiája

Krisztus teste másfajta világképet mutat, mint a kapitalista ellátási és keresleti modell. A verseny és a fogyasztás ösztönzése nem tartozik a krisztusi szívhez.

A versenyt istentelen társadalmunk tette erkölcsössé. Kis korunktól kezdve arra tanítanak, hogy akkor vagyunk jók, ha „jobban teljesítünk társainknál”. Győzni a sportban, díjat vinni haza, éltanulónak lenni, ezek min olyan dolgok, amitől „jól” érezzük magunkat, miközben másvalaki veszít, és „rosszul” érzi magát. Miért nem lehet kihozni magunkból a legtöbbet úgy, hogy közben nem kell valakinek a fejére állni, hogy ezt elérhessük? Miért nem tudunk elégedettek lenni azzal, hogy mindenki saját tálentumait hozza Krisztus testéhez anélkül, hogy ezeket összehasonlítanánk? Hogyan lehet a fejet a lábujjhoz hasonlítani? Vagy a kezet a lábhoz? Nincs-e szükség mindezekre? Mit kell tennünk ahhoz, hogy megtanítsuk gyermeinket, hogy értékeljék mások teshetségét? Hogy Isten tudjon ítélete hozni?

Mindenki izgatott, ha „nő a fogyasztás” a gazdaságban. Azt mondták nekünkk hogy jó dolog sokat fogyasztani, mert ezzel több munkahely jön létre. Ha ez ennyire jó, akkor miért érezzük üresnek magunkat, ha még több dolgot veszünk? Ha vásárlunk, ne csak azt nézzük, hogy saját tulajdonunkkal sáfárkodunk, amit Isten ránk bízott, hanem azt is, hogy a vásárlásunk okoz-e irigységet másoknak.

Ajándékozás esetén egy megvásárolt ajándék miatt mások szégyenkezhetnek. Zavarba jönnek, hogy ennyi pénzt költöttünk rájuk, vagy rossz érzésük támad, hogy itt ez a drága ajándék, ami nem is tetszik igazán, de kényszerből megtartják, mivel „ajándékba kapták”. Bűnösek vagyunk-e, hogy összezsúfoljuk saját és szeretteink életét ajándékokkal?

Mérlegeljük, miért más a saját készítésű ajándék. Ez készülhet természetes anyagból, ami olcsó és nem terheli a környezetet, és ha már nincs rá szükség, egyszerűen lebomlik. Így ki tudjuk fejezni saját kreativitásunkat, amit ráadásul örömmel végzünk. A megajándékozott nem csak magát az ajándékot látja, hanem az időt, amit ennek elkészítésével töltöttünk, és ezt nagyra értékeli.

Az élet tisztelete

Mérlegeld az okokat, miért korlátozzák az emberek saját családjuk méretét. Nem érzik úgy, hogy ezt megengedhetik pénzügyileg, érzelmileg és fizikailag. Feszültek a földi „javak” miatt, túl fáradtak a neveletlen gyerekkel foglalkozni, és túlságosan betegnek érzik magukat, hogy utódokat hozzanak létre. Ezeket a dolgokat meglepően könnyen lehet lekűzdeni.

A gyereket ajándékként, értékként kell üdvözölni. A kis gyereket nem pénzügyi tehernek tekintsük, és ne erőltessük hogy azzá váljanak. Adjátok meg nekik a méltóságot, hogy a család szükségesnek tekintse őket. Van sok dolog, amit a gyerekek el tudnak végezni, és ezt örömmel teszik meg, ami a családnak is segítség lehet. Korán tanítsuk meg őket, hogy értsenek az állatok gondozásához és a kézművességhez. Ez kifizetődik már a tinédzser éveik alatt, a tudást pedig egész életükben használhatják.

Szeretettel, határozottan és következetesen fegyelmezzük a gyerekeket, imádkozzunk együtt, töltsük a szabadidőt velük, öleljük át őket, nevessünk, éljünk békességben és érzelmi stabilitásban a család minden tagjával.

Az egészséges gyerekeket könnyebb nevelni, mint a beteget. Felelősek vagyunk gyermekeink egészségéért, felismerve, hogy a gyermek számára fizikailag a legfontosabb, hogy a környezete méreg- és stresszmentes legyen, kapjon egészséges ételt, tiszta vizet és sok-sok, friss levegőn töltött fizikai tevékenységet. A gyermek fizikai szükségletének biztosítását már a fogantatás előtt kezdjük el, mindkét szülő próbálja testét méregteleníteni és kitisztítani, hogy jó egészséget tudjanak átörökíteni a gyermeknek.

Legyünk tekintettel arra, hogy milyen világot adunk tovább a következő generációnak. Az élet tisztelete azt jelenti, hogy gondunk van arra, hogy az élet egészséges módon folytatódjon a Földön. Ha a jelenlegi döntéseink miatt elrontjuk gyermekeink jövőjét, akkor gondoljuk át az életvezetésünket és kérjük Istent, hogy adjon kegyelmet ennek megváltoztatásához.


Ajánljuk még

Horatius: A falusi élet dicsérete

Share

Programajánló

Anthony atya Magyarországon

május
kedd
30

Szeretettel és nagy örömmel küldöm Anthony Parankimalil Szent Vincés Rendi szerzetes at…
Kezdődött 4 napja

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

június
csütörtök
22
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
19 nap múlva

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

augusztus
csütörtök
24
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
82 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.