Aranyat, tömjént és mirhát… (2)

A napkeleti bölcsek Jézusnak szánt egyik ajándéka, a mirha a Commiphora molmol (szomáliai balzsamfa) kérgéből kifolyó és levegőn megszilárduló, 2-10% illóolajat tartalmazó mézga-gyanta. 

A mirhát – kultikus és gyógyászati célokkal – évezredek óta alkalmazzák. Az ókori Egyiptomban balzsamozó szerként használták. Az ókorban a tömjénnel együtt az egyik legértékesebb árucikk volt. A Biblia többször említi, és ma is különböző vallások rituális füstölőszere, szent „olaja”. Régóta alkalmazzák gyógyszerként Észak- és Kelet-Afrikában valamint az indiai ajurvédikus orvoslásban.

A népi gyógyászatban számtalan különböző betegség kezelésére használták. Kelet-Afrikában és egyes arab országokban napjainkban is gyulladáscsökkentőként és reumaellenes szerként alkalmazzák. Az indiai ajurvédikus orvoslásban szájüregi fekélyek, gyulladások, afta helyi kezelésére, a kínai orvoslásban sebgyógyításra, mozgásszervi fájdalom enyhítésére, aranyér kezelésére használják. Az aromaterápiában is felhasználást nyer a mirhából kinyert illóolaj.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2013. január 20.