Aranyat, tömjént és mirhát… (1)

(A bölcsek) elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.

Karácsony környékén különösen nem nehéz kitalálni, miről (kiről) is szól a történet: Jézus Krisztus születéstörténetének részletét olvashattuk, Máté evangélista leírása szerint.  De hogy mi is a tömjén és a mirha, azt talán kevesebben tudnák pontosan megmondani. Karácsonyi “minisorozatunkban” először a tömjént mutatjuk be.

Az indiai tömjén (latin nevén Olibanum indicum) a Boswellia serrata (indiai tömjénbalzsamfa) nevű fa kérgéből sebzés hatására kifolyó és levegőn megszáradt gumigyanta. A tömjén áttetsző, gömbölyded vagy szabálytalan alakú, akár 3 cm nagyságot is elérő darabokból áll, amelyek sárgás vagy vörösesbarna színűek lehetnek.

Az írás elolvasható itt.

A mirháról szóló második rész

Létrehozva 2018. december 14.