GPS koordináták

Hol vagy? Sokszor kérdezik mások. Helyzet-meghatározás. Hol vagy? Kérdezik telefonban. Hol vagy? Kérdezik akkor, amikor érdeklődnek, hogy hol tengeted amúgy kicsit sem hétköznapiasan vasárnapi életed. Hol vagy? Nem tudom, te hogy vagy vele, de én mégis ezt a kérdést legtöbbször saját magamtól hallom. A lelkiismeretem hangja: hol vagy?

Nem helyileg, nem. Annyi azért tiszta. Meg amúgy sem szoktam zűrös helyekre menni. Nem, inkább amolyan lelki helyzet-meghatározás. Hol vagy? Mi a csudát művelsz itt? Mintha nyakon öntenének egy vödör jéghideg vízzel, úgy talál el ez a kérdés. És általában, mint akinek kiesett úgy az elmúlt x idő, lényegében halvány hupilila fogalmam sincsen, hogy tulajdonképpen hol is vagyok, és hányadán vagyok magammal, a világgal, na meg főleg Istennel.

A Bibliában ez a kérdés először Isten szájából hangzik el. Isten helyzet-jelentést kér Ádámtó és Évától, két apró kreatúrájáról, teremtése koronáitól, a két kis intelligens emberkétől. Hol vagy, Ádám? Mi történt? Miben vagy benne? Fogalmazd meg. Mondd el. Számolj be. Tudatában vagy annak, hogy hol vagy? Ok, persze, azon túl, hogy egy bokorban gubbasztasz az asszonnyal, azon túl hol vagy? Mit tettél?

Nem tudom, ismerős-e ez a kérdés? Amikor már üresjárat az életed egy ideje, úgy semmi kérdés, semmi válasz. Sem hang belülről ki, sem hang kívülről be. Csak úgy gubbasztasz ott valamelyik bokorban. És egyszer csak jön ez a helyzet-jelentéskérés: hol vagy? Tudod mi a durva? Hogy a szitu Ádáméknál ott lett teljesen eltolva, hogy nem adtak korrekt helyzetjelentést. Nem azt mondták, hogy a fenébe is, ettünk abból az izéből, amire azt mondtad, hogy ne együnk. Nem mondták, hogy ne haragudj Isten, eleve nekünk kellett volna jelentkezni nálad, hogy segíts, mert elbaltáztuk az életünket. Hol vagy? Kinek az ágyában? Kinek a házában? Kinek a ruhájában? Kinek az életében? Kinek az országában? Kinek a fejében? Kinek a szemében? Hol vagy? Helyzetjelentést kérek.

(forrás: ujragondolo.blog.hu)

Létrehozva 2022. január 18.