Megnyílt az Opus Mystici Corporis Kiadó (OMC) elektronikus archívuma

Az Opus Mystici Corporis (OMC) Archívum a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár alkönyvtáraként érhető el, az OMC Kiadó minden könyvének digitális változatát tartalmazza, és ingyenesen használható.

Talán nincs olyan magyar hívő, aki a kommunista diktatúra idején ne olvasott volna Opus Mystici Corporis (OMC) által kiadott könyvet. Abban az időben a diktatúra szinte megbénította a magyar egyházi könyvkiadást, és az OMC könyvek nagymértékben segítettek a keletkezett űr betöltésében.

Az Opus Mystici Corporis magyar katolikus könyvkiadó 1957 és 1989 között Bécsben működött, onnan küldte haza kiadványait, amivel óriási segítséget nyújtott a szocializmus évtizedeiben a magyar katolikus közösségnek.

A kiadó alapítója Török Jenő piarista atya volt, aki az ’56-os forradalomban szabadult ki a börtönből, majd rendfőnöke beleegyezésével Nyugatra távozott, hogy onnan segítse a magyar lelkipásztori munkát. A kiadó megalapításához megnyerte generálisa, Tomek Vince és XII. Piusz pápa támogatását. Később a kiadó mint az Osztrák Püspöki Kar Lelkipásztori Intézetének magyar osztálya (Pastorale Ungarnhilfe) működött, a szükséges pénzügyi feltételeket az osztrák püspöki kar, különféle egyházi segélyek és az alapító Nyugaton élő családja biztosították.

Az OMC egyszemélyes vállalkozás volt, Török Jenő látott el minden feladatot. Munkabírása és problémamegoldó képessége legendás volt. Sok segítséget kapott László István kismartoni megyéspüspöktől, aki fontos szerepet játszott a magyar nyelvű lelkipásztori szolgálat kiterjesztésében és fejlesztésében.

A kiadó 1982 novemberében ünnepelte alapításának 25. évfordulóját, pár hónappal később Török atya elhunyt. Belon Gellért püspök ezt írta róla halálakor: „Hazájától távol is hazájának élt, és életelemét, az igehirdetést a legmagasabb fokon végezte. Száz-kétszáz ember helyett ezreknek és tízezreknek hintette az Igét.”

 A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2022. november 12.