Sötét január?

alt

A januárról gyakran csak úgy beszélünk, mint az a hónap, amikor tervezni lehet, sőt kell is, és célokat tűzünk ki, azokat pedig felosztjuk kisebb részcélokra, hogy tartani tudjuk a kitűzött irányt. Erről szóltak az elmúlt hetek Mannái is, teljesen jogosan és hasznosan.

Ugyanakkor arról nem szoktunk beszélni, hogy a január sötét is tud lenni. A statisztikák szerint ekkor kezdeményezik a legtöbb válást a házasok, szakítanak a párok és az öngyilkosságok száma is megugrik. Mindennek okát az ünnepek elmúlása miatti levertséggel, a rövid nappalokkal és a hideggel magyarázzák a szakemberek.

Share
Bővebben...

Változik az Isten Igéje Éltet csatorna elnevezése

 

Share

A Szűzanya Palástja

altSokat lehetne írni arról, hogy milyen palásttal ábrázolják a Mária szobrokat és képeket, a "Köpenyes Madonnát" szerte a világon. Ám most nem a külsődleges ábrázolásokra irányul figyelmünk, hanem a benső lényegre, amelyet Mária palástja szimbolizál számunkra.     

A Szent Szűz Guadalupéban, Párizsban, Lourdes-ban, Fatimában, Montichiariban és más jelenési helyeken is többnyire köpenyszerű palástban mutatkozott meg.

Ez a ruhadarab Mária földi életében annak idején, a keleti nőknél szokásban volt, melyet a nők fejükre vagy kisgyermekük fölé tudtak hajtani védelmezőn, amiként a Boldogságos Istenanya is a Kisded Jézus fölé.

Share
Bővebben...

Boldog Da Costa Alexandrina Mária

alt

A Szalézi Család gyöngyszemének nevezik. 14 éves korában kiugrott az ablakon, hogy megőrizze női méltóságát. Megbénult, és élete végéig ágyhoz volt szegezve. Éveken át minden nagypénteken átélte Jézus szenvedését. 1944-ben Alexandrina szalézi munkatárs lett. Imáit és szenvedésit a fiatalokért és a munkatársak életszentségéért ajánlotta fel.

Balasarban (Portugália) született 1904. március 30-án; április 2-án, Nagyszombaton keresztelték meg. Hitbéli neveléséről édesanyja és testvére Deolinda gondoskodott. Amikor 7 éves lett, Póvoa do Varzimba küldték egy ács családjába, hogy ott járhasson iskolába, mert Balasarban nem volt iskola. Itt lett elsőáldozó 1911-ben és következő évben Oporto püspöke meg is bérmálta.

Share
Bővebben...

Remete Szent Pál emléknapja

alt

 Remete Szent Pál, vagy Thébai Szent Pál az első ismert nevű keresztény remete, a sivatagi atyák egyike. A 13. századi, egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos rend névadója, akit szellemi ősként, példaképeként tisztelnek.

Azt a keveset, amit az első, név szerint ismert remetéről tudunk, Szent Atanáznak és Szent Jeromosnak köszönhetjük. Remete Szent Pál gazdag thébai családból származott, 228 körül született. Kiváló képzésben részesült, jól ismerte a görög és egyiptomi irodalmat. A hagyomány szerint 16 évesen elvesztette szüleit, és egyedüli örökösként nagy vagyon birtokosa lett.

Share
Bővebben...

A Szentmise kezdéséről elkésőknek

altIdén – 2022 – februárban Franciaországban vendégeskedtem egy nagycsaládnál – 6 gyermek [8, 6, 5, 4, 2 éves és 3 hónapos] – és az ottani tapasztalatomat osztom meg, leginkább a magyarországi templomba járó katolikusok számára.

Nem véletlen a mondás: “mindent meg lehet oldani, csak akarni kell“. A sok gyermek mellett is időben el lehet készülni, és időben el lehet indulni.

A képhez tartozó történet pedig:

Szentmisére a ~20km-re található – a hagyományos rítust követő – kapucinus szerzetesek kolostorába jártunk. Az út kb. ~20 perc volt, így elméletileg a legkésőbbi indulás 9:40 volt, hogy a 10:00 órakor kezdődő szentmisére odaérjünk.

Share
Bővebben...

Karácsonyi beszélgetős kártyák

beszelgetos kartya

Az anya-lánya honlapon találtunk erre az ötletre, melyet jó szívvel ajánlunk nem csak karácsonykor, de más alkalmakra is egy családi, baráti, kisközösségi beszélgetéshez - vagy éppen helyette. A szerk.

A kártyákon olyan kérdéseket találsz, amelyek segítségével jó hangulatú, vidám, feltöltő beszélgetést folytathattok – ráadásul jobban meg is ismeritek egymást. Így tematizálva a beszélgetést sokkal könnyebb lehet megélni azt a bizonyos “összetartozás-érzést”, amire vágyunk karácsonykor.

Share
Bővebben...

Vernyik László: Adventi képeslapra

alt

A "Mea culpák" árnyékában
piros lombokra vár a fagy.
A dermeteg, barna sárban,
holdkaréj fehér sugarában
a bűnbánat magadra hagy!

Share
Bővebben...

Tíz tipp keresztényeknek a valódi karácsonyi ünnephez

alt

1. Ne gondolj arra, hogy Karácsonyt ünnepelj, amíg valakivel haragban vagy: egy idegennel, rokonoddal vagy önmagaddal. Békülj ki magaddal és az emberekkel, hogy te legyél az az ajándék, amely boldoggá teszi az ünnep szívét. Ha lehetetlen kibékülni valakivel, mert ellentmond a békének, őrizd meg a békédet, menj el rosszindulat nélkül, és imádkozz érte.

2. Készítsd elő lelki házadat a Karácsonyra, és díszítsd fel olyan spirituális erényekkel, mint a böjt és a gyónás, mielőtt feldíszítenéd a házat ünnepi díszekkel és Karácsonyfával.

Share
Bővebben...

A nyomorúság profitja

alt

Egy turista Mexikóban megdicsérte a helyi halászokat a kifogott halak minőségéért, majd megkérdezte tőlük: mennyi időre van szükségük ahhoz, hogy kifogják? A halászok pedig ezt válaszolták neki:
"Nem sokra"
Megkérdezte tőlük: Miért nem fordítanak rá több időt és halásznak többet?
A halászok világossá tették, hogy a kevés fogás elegendő a saját és családjuk szükségleteire!

Share
Bővebben...

Programajánló

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.