Mi lesz a középiskola után?

alt

Hatalmas feladat segíteni a tizenéveseknek a középiskola utáni élet megtervezésében. Hatalmas feladat, mert a szülők számára érzelmileg megterhelő belegondolni abba, hogy gyerekeik felnőnek és nekivágnak a világnak. Hatalmas feladat, mert a társadalom eléggé ferde képet ad a tizenéveseknek arról, hogy milyen a siker és a jövőbeli siker. Szeretnék néhány gondolatot mondani erről az útelágazásról.

Első lépés

Fordulj imádságban az Atyához. A Jeremiás 29:11 azt ígéri, hogy Istennek mindannyiunk számára van terve, és először hozzá kell fordulnunk, és az ő inspirációját és vezetését kell keresnünk. Szülőként azért kell imádkoznunk, hogy gyermekeink inkább engedjenek az Ő hangjának, mint a világ hangjainak. Ez nem egy titkos kód, amit meg kell fejteni; az Atya, aki tökéletesnek teremtett minket, örömmel mutatja meg nekünk a saját életünkre vonatkozó tökéletes akaratát.

Share
Bővebben...

Kempis Tamás: Krisztus követése

altElőszó

A tizenötödik század közepén „együgyű szókkal, de csuda nagy lelki bölcsességgel” valaki, egy Kempis Tamás nevű ágostonrendi szerzetes vagy más (a szerzőség bonyolult és sokat vitatott kérdését ezúttal ne bolygassuk) „négy rövid könyvet írt” (talán csak különféle forrásokból összeírt, esetleg egy vagy több műből másolt, ami szintén százados vita tárgya, és ezúttal szintén nem fontos); „mely könyvről merem mondani – írja első teljes magyar fordításának élén 1604-ben Pázmány Péter – hogy aki ezt szerencsére felnyitja és egy részét, mely elébe akad, figyelmetesen megolvassa, lelki vigasztalást és isteni szolgálatra való gerjedezést vészen”.

Share
Bővebben...

Húsvéti beszélgetés Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel

alt

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket kérdeztük a húsvét üzenetéről és arról, hogy az ünnep hogyan illeszkedik a ma emberének életébe, illetve arról, hogy ezekben a vészterhes időkben mit adhat nekünk a hit és a szeretet. Bábel Balázst 1999-ben szentelték püspökké Kalocsán és az év június 25. napjától a kalocsa-kecskeméti főegyházmegye érseke. Jelmondata: Pro regno Dei – Az Isten országáért.

Share
Bővebben...

Istennel beszélgetni

alt

Mióta szétmentetek, egyedül vagy. Ő, mint mondod, hamar talált magának egy másikat... Te viszont padlót fogtál és csak nyomorultul vergődsz.
Olyan érzés ez, ecseteled, mint amikor egy gyomorszájast kap az ember: csak kóvályog, és nem tud talpra állni, szeme egyfolytában párás vagy folyton csillagokat lát, nem kap levegőt, és állandóan összegörnyed a fájdalomtól.

Share
Bővebben...

A tökéletes diktatúra

alt

Forrás: gloria.tv

 

Share

Hírböjt - próbáld ki te is

alt

A honlap és a levelezőlista is hírböjtöt tart. A szerk.

Most éppen az az időszak van, amikor korlátozzuk a saját fogyasztásunkat (böjt). Korlátozzuk a hír fogyasztásunkat is! A pandémia miatt a személyes higiéniánkra fokozottan figyelünk, minden hazatérés után kezet mosunk alaposan, de vajon elgondolkodunk azon, hogy minden cikk, minden hír után „megfürödjünk”?

Share
Bővebben...

Pio atya megmentő gyóntatása

alt

Pio atya (1887-1968) nem stigmáinak vagy annak köszönheti hírnevét, hogy állítólag rendelkezett a bilokáció adományával, hanem gyóntatói képességeinek.

Olaszország, 1923. Még csak most kelt fel a nap a San Giovanni Rotondo kolostor felett, de már több tucat ember várakozik Pio atya gyóntatószéke előtt. Azért, hogy a lehető legtöbb embert meghallgathassa, az atya mindenkit csak néhány percig gyóntat. És ennek ellenére képes akár 19 órát is a gyóntatószékben ülni.

Share
Bővebben...

Ha a hitről volt szó, Szent Erzsébet nem tűrte a kompromisszumot

alt

„Erzsébet látta az ellentmondásokat a megvallott hit és a keresztény gyakorlat között” - mondta XVI Benedek. „Nem tudta elviselni a megalkuvást.”

Nemrégiben a szennyvíz lefolyóm úgy döntött, hogy megvalósítja az álmát, hogy gejzír legyen. Sajnos, ez nem túlzás, amit vízvezetékszerelőm azonnali „szent ég!” válasza is bizonyított, miután elküldtem neki egy videót a mosogatóm alatti csövekről, amint a legjobb Old Faithful-utánzatukat adják [a Yellowstone park híres gejzíre].

Share
Bővebben...

Nagyböjti mobiltelefon böjt 2022-ben

alt

„Ha a ’belső mobiltelefonunk’ mindig foglalt, mert más teremtményekkel ’beszélgetünk’ - mondja Sarah bíboros -, akkor hogyan érhet el minket a Teremtő?”

Minden reklám, reklámfilm és hirdetés egyórás vagy annál rövidebb megoldást kínál problémáinkra. Ezek a termékek és szolgáltatások azt hirdetik, hogy könnyedén javíthatunk a testünkön vagy elménk problémáin. Gyors megoldásokat kínálnak bármire, ami bánt minket, vagy ami hatással van ránk. Itt az ideje tehát, hogy ebben a nagyböjtben felajánljuk a „2022-es nagyböjti egyórás böjtöt”, ami segít a lelkünkön. A jó hír az, hogy megszabadít minket az aggodalomtól és a szorongástól, átalakítja imaéletünket és segít a lelkünkön. Mindezt szinte erőfeszítés és munka nélkül megvalósíthatjuk. Könnyű megcsinálni.

Share
Bővebben...

A szentek és a becsületesség

alt

Kenty Szent Jánost egyszer útonállók tartóztatták fel. Elvették a táskájában talált pénzt, és kérdezték, hogy van-e nála még. Miután János nemmel felelt, továbbálltak. Ekkor jutott eszébe, hogy néhány pénzdarabot a köpenyébe varrt. Utánuk szaladt, elnézést kért a tévedésért, és átadta nekik az érméket. A rablók úgy elámultak a becsületességén, hogy az összes pénzt visszaadták.

Kenty Szent János tökéletes becsületessége meglephet, talán azért is, mert társadalmunkban viszonylagossá vált a becsületesség fogalma. Pedig a hetedik parancsolat nem úgy szól, hogy Ne lopj, hacsak nincs rá nagyon nagy szükséged. A nyolcadik parancsolat pedig nem úgy, hogy Hamis tanúságot ne tégy, hacsak nincs rá nyomós okod. E két parancsolat arra hív, hogy legyünk becsületesek, hiszen Isten gyermekeiként Atyánkhoz kell hasonlóvá válnunk, akiben nincs hamisság.

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.