A szelep

“Ugyanígy parányi testrész a nyelv is, mégis nagy dolgokat vallhat magáénak.” (Jak 3,5)

A férjem megkért, hogy hazafelé jövet vegyek dízel olajat a traktorhoz. Az olajos kannát a teherautó hátuljában tartja egy ládában. Nos, mivel én alig vagyok 160 cm, olyan műveletek, amiket nálam magasabbak könnyedén elvégeznek, függőlegesen korlátozott magamnak komoly kihívást jelentenek. Átpumpáltam az olajat a kannába, majd megpróbáltam felemelni, nemcsak a rakodótér szintjéig, hanem a láda peremén át. Ekkor vettem észre, hogy a kis szelep kupakja nyitva maradt.

Legalább egy decinyi olaj kicsorgott azon a kis nyíláson, végig a pólómon, egészen a nadrágomig. Hazaérve nekiálltam sikálni magam a zuhany alatt, remélve, hogy megszabadulok a bűztől, de a szag még nagyon sokáig benne maradt az orromban.

Az ajkam olyan, mint az a kis nyílás a szelepen. Hiába kicsi, ami kifolyik belőle, nagyon kellemetlen, maró, akár halálos is lehet. Az ajkak nyitott kupakja sok csapást mért a családomra. Kemény hang mérgezett meg barátokat. Meggondolatlan szavak ártottak gyermekek könnyen sebezhető lelkének.

Jakab levelében azt olvassuk, hogy a nyelv nyugtalan gonosz, telve halálos méreggel. Nem volt a férjem szándéka, hogy kifolyjon az olaj, ő jóra akarta használni. Isten nem akarja, hogy megnyíljék az ajkunk, csak ha bátorító, buzdító üzenetet mond a nyelvünk.

Pár éve hoztam egy apró, de az életünket megváltoztató elhatározást. Ha egy bántó gondolat el akarja hagyni a számat, összeszorítom az ajkam, és megnyomom az agyamban a szünet gombot. Ha csak egy másodpercet hagyok is, hogy átfusson a gondolataimon mi mindent okoznék a kemény szavakkal, azzal, hogy „megmondom a magamét”, ez elég arra, hogy a Szentlélek átvilágítsa a szívemet, a motivációimat. Abban a másodpercben azt kérem magamban: „Uram, irányítsd a nyelvemet.” És megteszi.

Hogy sikerül-e minden alkalommal? Nem. De azóta kevesebb sérelmet, kevesebb sebet osztok és kapok, kevesebb mérgezett nyíl hagyja el a számat. És nem bűzlök az olajtól, amit a tűzre öntöttem volna.

Megpróbálod te is? Tarts szünetet. Rakd fel a kupakot a szelepre, és engedd, hogy a Szentlélek jóra használja a szavaidat, amiket kimondasz.

Uram, köszönöm, hogy eszembe juttattad, hogy a nyelvem megsebezheti és meg is gyógyíthatja mások szívét. Taníts meg szünetet tartani, hogy Szentlelkednek ideje legyen működni bennem és általam. Jézus nevében, Ámen.

Forrás

Létrehozva 2018. június 22.