amorth

A sátán adományai

A sátán is ad képességeket követőinek. Mivel ő autentikus hazudozó, a fogadók nem tudják vagy nem akarják felismerni azonnal eme erők eredetét, mivel ezeknek az ingyenes ajándékoknak rendkívül örvendenek.

Így lehetséges, hogy valaki jós-tehetséggel bír, mások oldalhosszúságú spontán üzeneteket írnak, ha üres papírt vagy tollat adnak a kezükbe, megint másoknak az a benyomásuk, hogy megkettőződnek, vagy egyik részük egy távollevő házba vagy más helységbe lép be; nagyon elterjedt az a jelenség, hogy valaki hangokat hall, ami azt súgja neki, hogy imádkozzon vagy valami mást csináljon.

Honnan jönnek ezek a különleges képességek? Netán a Szentlélek adományai? Vagy diabolikus eredetű ajándékok? Vagy egyszerűen csak metafizikai jelenségekről van szó? Ennek eldöntéséhez alapos vizsgálatra vagy kompetens személyek ítéletére van szükség. Amikor Szent Pál Tiairában volt, utána szaladt egy rabszolganő, aki jósolni tudott, amivel „nagy hasznot hajtott gazdáinak”. De ez ördögi eredetű adomány volt, mely azonnal eltűnt, ahogy Szent Pál a gonosz szellemet kiűzte belőle (lásd: ApCsel 16,16-18).

Példaként hadd idézzek egy cikket a Rinnovamento dello Spirito Santo című újság 1987 szeptemberi számából: „Néhány évvel ezelőtt ismertem meg az ‘üvegek’ játékot, amiről nem tudtam, hogy a spiritizmus egyik formája. Az üzenet a béke és testvériség nyelvén volt megfogalmazva (figyeljünk a jó álarcára, amely mögött a démon megbújik!). Olyan képességeket szereztem, melyeket a parapszichológiában érzéken kívülinek neveznek, vagyis jóslás, gondolatolvasás, klinikai diagnózis, szívekbe és élő és halott személyek életébe való látás és más hasonlók. Pár hónappal később egy újabb képesség jött ezekhez, a fizikai fájdalom elvétele kézrátétellel. Ez az ún. pranoterápia volt?

Mindezekkel a képességekkel nem volt nehéz számomra emberekkel kapcsolatba kerülni, akiket azonban megdöbbentett az, amit mondtam nekik, úgy hogy a találkozások után mindig mély nyugtalanság maradt vissza, mert szemükre vetettem régi bűneiket, amelyeket lelkükben láttam. Mikor azonban Isten igéjét olvastam, rájöttem, hogy én nem változtattam semmit életemen. Továbbra is könnyen dühbe jöttem, haragtartó, hajthatatlan és érzékeny maradtam. Féltem a kereszthordozástól, az ismeretlen jövőtől és a haláltól. Hosszú tévelygés és szörnyű közjátékok után kiderült, hogy ami velem történt, az nem isteni eredetű volt, hanem a gonosztól jött. Én tehát tanúsíthatom, hogy láttam Jézus nevének hatalmát. Beláttam múltam vétkeit és meggyóntam őket. Bűnbánatot tartottam és minden okkult cselekedetről lemondtam. Minden rendkívüli képességem eltűnt és Isten megbocsátott nekem. Ezért köszönetet mondok neki.”

Ne feledjük el, hogy a Biblia is beszámol ilyen természetfeletti képességekről, melyek egyfelől Istentől, másfelől azonban a démontól is származhatnak. Néhány csodát, amit Isten parancsára Mózes a fáraó előtt hajtott végre, az udvar mágusai is meg tudtak tenni. Ezért a tény maga egyedül nem elegendő ahhoz, hogy e jelenségek eredetét meg lehessen határozni.

Még azt is hozzáfűzöm, hogy a gonosz zavarokkal terhelt egyének gyakran egész különleges érzékenységgel rendelkeznek. Az ilyen emberek rögtön megérzik, hogy egy személynek van-e negatív kisugárzása, jövendő eseményeket látnak és kényszerítve érzik magukat, hogy pszichésen gyenge emberekre rátegyék a kezüket. Ezen felül olyan benyomásuk van, hogy más emberek ügyeit befolyásolhatják olyképpen, hogy ezeknek azzal a rendkívüli gonoszsággal, amelyet magukban éreznek, valami rosszat tesznek. A gyógyulás érdekében mindezeknek a tendenciáknak határozottan ellen kell állni.

EGY EXORCISTA MESÉLI
Részletek GABRIELE AMORTH atya könyvéből

Létrehozva 2011. október 20.