Ötpercenként hal meg egy keresztény a hite miatt

2000 és 2010 között évente 160 ezer keresztény halt meg a hite miatt, 2011-nek már 105 ezer mártírja van. Krisztustól 2000-ig 70 millió keresztény vértanút számlálunk. Csak a XX. században 45 millió keresztény vértanúnk volt, ezért nevezte II. János Pál a vértanúk évszázadának – hívja fel a figyelmet Massimo Introvigne, aki az EBESZ képviselője a diszkrimináció elleni harcban. Hozzátette: „Valódi vészhelyzet uralkodik, amely nem csak a keresztényeket érinti, hanem az egész civil társadalmat és a nemzetközi szervezeteket.”

 

Felhívása a Lateráni Egyetemen szeptember végén megrendezett kongresszuson hangzott el, amelyen részt vett Luigi Negri, San Marino és Montefeltro püspöke, Bernardo Cervellera, az Asia News hírügynökség igazgatója és Magdi Allam európai képviselő is.

Introvigne a pápa diplomáciai testületekhez intézett 2011. januári beszéde nyomán négyféle üldözésről beszélt. Elsőként az iszlám fundamentalizmusról, amely Pakisztán esetében a káromlási törvény következtében erősödött, Egyiptom esetében pedig abból kifolyólag, hogy egy szintre helyezték a szabad vallásgyakorlat és a vallásszabadság elvét. Beszélt az Észak-Koreában és Kínában uralkodó kommunista rezsimekről, és az Indiában és Indokínában uralkodó vallási nacionalizmusról is. Megemlítette, hogy XVI. Benedek pápa negyedik esetként szót emelt a nyugati világban eluralkodó, vallási alapon történő diszkrimináció ellen is. Introvigne figyelmeztetett rá, hogy a pápaellenesség és az ideológiai alapon megszülető gyűlölet szintén veszélyes jelenség. Franciaországban például kétnaponta támadás éri valamelyik templomot.

Negri érsek a jelenség kulturális vonatkozásairól beszélt. Kifejezte aggodalmát, amiért „a vértanúságot nem csupán a gonoszság szüli, hanem az a kulturális beállítódás, amely ideologikusan szemben áll a hittel. A XX. század  a gyilkos gondolatok százada lett, olyan ideológiáké, amelyek szerint az ember önmaga istene, és akinek erről más elképzelése van, azt ki kell irtani, fizikai értelemben is.” Véleménye szerint a globalizált világ globalizálta az egyházellenességet is. Beszéde zárásaként elmondta, hogy a mártírok léteznek, és arra hívnak minket, hogy legyünk hiteles keresztények, „Krisztus szenvedélyes tanúságtevői, akik fáradhatatlanul beszélnek isteni életéről az embereknek.”

Bernardo Cervellera Kínáról beszélt, amely hatalmas gazdasági fejlődésen megy keresztül, de továbbra sem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és folytatja a vallásüldözést. Számos pap került rendőrkézre, mert nem akartak csatlakozni a hazafias egyházhoz. A 2007-es olimpia előtt 37 földalatti püspököt helyeztek házi őrizetbe. A kínai kommunista párt nagy bukásának értékeli viszont, hogy több évtizednyi üldözés ellenére a kínai egyház sokkal inkább egységben van az anyaegyházzal, mint a 80-as években volt.

Magdi Cristiano Allam arról beszélt, hogy az iszlám országokban 10 üldözött közül 7 keresztény. 1945 óta tízmillió keresztény volt kénytelen elhagyni szülőföldjét, egymillió zsidóval együtt. Az egyiptomi származású politikus megjegyezte, hogy az iszlám esetében az üldözésnek vallási okai vannak, mert a keresztény és a zsidó vallást eretnek elhajlásnak tartják. Figyelmeztetett rá: vagy képesek leszünk bizonyosságot szerezni arról, kik is vagyunk, vagy megszűnünk civilizációként létezni, mert tetszik vagy sem, civilizációnk a kereszténységen alapul.

Forrás

A 2023. évi jelentés elolvasható itt. A szerk.

Létrehozva 2011. szeptember 27.