Bizalommal és felelősséggel

papaA Szentatya a tömegtájékoztatás 45. világnapjára írt üzenetében az internet, a közösségi hálók bölcs használatára buzdít és felhívja a figyelmet a keresztények felelősségére.
XVI. Benedek pápa üzenetében hangsúlyozza, hogy az új kommunikációs technológiák terjedése széleskörű kulturális átalakulást hoz magával. A tanulás és a gondolkodás új módja van születőben, amely a kapcsolatteremtés és közösségépítés eddig ismeretlen lehetőségeit hordozza magában.
Ugyanakkor ez kérdéseket is vet fel, hiszen ezek az eszközök csak bölcs használatuk által szolgálják az emberek javát. A kommunikáció határai kitágultak, számos információt tudunk megosztani egymással a világhálón keresztül, ugyanakkor fennáll a veszélye annak is, hogy hamis képet osztunk meg magunkról másokkal. A közösségi hálók által megteremtett digitális tér különösen az új élettapasztalatokra nyitott fiatalok számára nagyon fontos. A másokkal való találkozás keresésének őszinte formája lehet ez, de vigyázni kell, hogy az ember ne meneküljön el egy párhuzamos, virtuális világba. El kell gondolkodni azon, nem hanyagoljuk-e el a mindennapi kapcsolatainkat, nem forgácsolódunk-e szét, valóban mély kapcsolatokat ápolunk-e: „a virtuális kapcsolat nem helyettesítheti és nem is szabad helyettesítenie az emberekkel való közvetlen kapcsolatot életünk semmilyen szintjén sem.”

A pápa felhívja a figyelmet arra, hogy a világhálón is megvalósulhat a keresztény jelenlét, a becsületes, nyílt, felelősségteljes kommunikáció. Az evangéliumról való tanúskodás itt azt is jelenti, hogy tanúságot teszünk az evangéliumhoz hű választásainkról, és ha megkérdezik, elmondjuk, miből fakad a reménységünk. Nem szabad a népszerűségre törekedni, felhígítani az igazságot.

A Szentatya felhívást intéz a hívő emberekhez: „Szeretném arra hívni a keresztényeket, hogy bizalommal, tudatos és felelősségteljes kreativitással csatlakozzanak ahhoz a kapcsolati hálóhoz, amelyet a digitális kor lehetővé tett.” A keresztények felelőssége elősegíteni, hogy a világháló ne váljon olyan eszközzé, amely manipulálhatja az embereket, uralkodhat rajtuk.

XVI. Benedek pápa írása a tömegtájékoztatás 45. világnapjára teljes terjedelmében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapján olvasható.

Magyar Kurír

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.