Bizalommal és felelősséggel

papaA Szentatya a tömegtájékoztatás 45. világnapjára írt üzenetében az internet, a közösségi hálók bölcs használatára buzdít és felhívja a figyelmet a keresztények felelősségére.
XVI. Benedek pápa üzenetében hangsúlyozza, hogy az új kommunikációs technológiák terjedése széleskörű kulturális átalakulást hoz magával. A tanulás és a gondolkodás új módja van születőben, amely a kapcsolatteremtés és közösségépítés eddig ismeretlen lehetőségeit hordozza magában.
Ugyanakkor ez kérdéseket is vet fel, hiszen ezek az eszközök csak bölcs használatuk által szolgálják az emberek javát. A kommunikáció határai kitágultak, számos információt tudunk megosztani egymással a világhálón keresztül, ugyanakkor fennáll a veszélye annak is, hogy hamis képet osztunk meg magunkról másokkal. A közösségi hálók által megteremtett digitális tér különösen az új élettapasztalatokra nyitott fiatalok számára nagyon fontos. A másokkal való találkozás keresésének őszinte formája lehet ez, de vigyázni kell, hogy az ember ne meneküljön el egy párhuzamos, virtuális világba. El kell gondolkodni azon, nem hanyagoljuk-e el a mindennapi kapcsolatainkat, nem forgácsolódunk-e szét, valóban mély kapcsolatokat ápolunk-e: „a virtuális kapcsolat nem helyettesítheti és nem is szabad helyettesítenie az emberekkel való közvetlen kapcsolatot életünk semmilyen szintjén sem.”

A pápa felhívja a figyelmet arra, hogy a világhálón is megvalósulhat a keresztény jelenlét, a becsületes, nyílt, felelősségteljes kommunikáció. Az evangéliumról való tanúskodás itt azt is jelenti, hogy tanúságot teszünk az evangéliumhoz hű választásainkról, és ha megkérdezik, elmondjuk, miből fakad a reménységünk. Nem szabad a népszerűségre törekedni, felhígítani az igazságot.

A Szentatya felhívást intéz a hívő emberekhez: „Szeretném arra hívni a keresztényeket, hogy bizalommal, tudatos és felelősségteljes kreativitással csatlakozzanak ahhoz a kapcsolati hálóhoz, amelyet a digitális kor lehetővé tett.” A keresztények felelőssége elősegíteni, hogy a világháló ne váljon olyan eszközzé, amely manipulálhatja az embereket, uralkodhat rajtuk.

XVI. Benedek pápa írása a tömegtájékoztatás 45. világnapjára teljes terjedelmében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapján olvasható.

Magyar Kurír

Share

Programajánló

Anthony atya Magyarországon

május
kedd
30

Szeretettel és nagy örömmel küldöm Anthony Parankimalil Szent Vincés Rendi szerzetes at…
Ma

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

június
csütörtök
22
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
23 nap múlva

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

augusztus
csütörtök
24
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
86 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.