A “Ninive 90” kihívás

Az alábbi imahadjáratot elvileg férfiak számára találták ki. Kemény, szinte szerzetesi elköteleződést vár el mindenkitől, aki belekezd. Természetesen nők, sőt házaspárok is elkezdhetik, pl. az önmegtartóztatást gyakorolva.

Magánvélemény: ha nem tudod az egészet bevállalni, akkor vállalj belőle annyit, amennyi munka, háztartás, gyerek, stb. mellett belefér három teljes hónapig az életedbe. Egyetlen ima sem vész kárba. 

Az [előzmény, a kizárólag férfiak számára készült, a szerk.] “Exodus 90” kiváló program és minden más olyan kutatás által inspirálva, melyek szerint 90 napig tart, hogy a rossz szokásokat (még a függőségeket is) jó szokásokkal helyettesítsük, hívlak titeket, köteleződjünk el az alázat és az átalakulás 90 napos időszakára, amit “Ninive 90”-nek neveztem el, ami elvezet egészen a fatimai Szűzanya 100. évfordulójáig, amit 2017. május 13-án ünneplünk.

A “Ninive 90” a szabadságról szól. A cél az, hogy elérjük azt a szabadságot, ami ahhoz szükséges, hogy teljes mértékben elköteleződjünk Isten szeretete és a felebarátok iránti szeretet mellett. A “Ninive 90” alapja egy 90 napos kihívás a megtisztulásra, meghalni önmagunknak, amit támogatnak bajtársaink Krisztusban, hogy nagyobb belső szabadságot, és végül sokkal tisztább és önzetlen szeretetet érjünk el.

A Kihívás február 13-án kezdődik, a befejező felajánló nap május 13-ára, a Fatimai Szűzanya jelenései kezdetének 100. évfordulójára esik.

Ninive 90 – tíz összetevő

  1. Ez alatt a 90 nap alatt határozd el, hogy lemondasz olyan bűnökről, amelyekkel gyakran küzdesz (pl. tisztátalanság, falánkság, alkohol, stb.)
  2. Hordod a barna skapulárét (vagy érmet) –vezeklőruha gyanánt
  3. Napi szentmise (ez ajánlás, mivel sokan nem tudják vállalni)
  4. Gyónás (legalább havonta egyszer… illetve súlyos bűnt esetén rögtön)
  5. Támogató csoport: hozz létre, vagy csatlakozz egy 3-8 főből álló ’Ninive alakulathoz’. Találkozzatok hetente 1-3 alkalommal (személyesen vagy online). Fogj össze egy olyan barátoddal, aki számon kéri rajtad, amit vállaltatok. Találkozzatok naponta vagy legalább hetente háromszor.
  6. Napi ima
    • Reggeli felajánlás
    • Úrangyala (reggel 6-kor, délben, este 6)
    • Rózsafüzér
    • Szent óra (vagy legalább 20 perc asz Oltáriszentség előtt)
    • Esti ima
  7. 90 napon át vállaljuk:
    • rendszeres intenzív testedzés (sokak számára lehet, hogy ez jelenti a legnagyobb majd kihívást)
    • legalább 7 óra alvás
    • nem iszunk alkoholt
    • nem eszünk desszertet vagy édességet
    • étkezések között nem eszünk
    • nem iszunk üdítőitalt
    • nem nézünk TV-t vagy filmeket (kivéve a híreket)
    • csak olyan zenét hallgatunk, amely felemeli a lelket Istenhez
    • nem nézünk sportközvetítést (heti egy megengedett)
    • az internetezés korlátozása (csupán a feltétlenül szükséges személyes célokra és lelki feltöltődésre – pl. szükség lehet rá a Ninive90 Kihíváshoz is)
  8. 54 napos rózsafüzér novéna[1] (alapkiképzés az életszentségre) – február 13-tól április 7-ig
  9. 33 napos felajánló lelkigyakorlat – április 10-től (Nagyhétfő) május 12-ig
  10. Felajánlás a Szűzanyának – 2017. május 13-án, a fatimai jelenések 100. évfordulóján

54 napos rózsafüzér novéna imaszándéka: személyes megszentelődésért és a katolikus egyházért

Vasárnapok és ünnepnapok: lazíthatunk a kihívás fegyelmén, de ne hagyjunk fel vele teljesen (plusz egy óra alvás, tejszín a kávéba, desszert, sör, stb.)

Böjt: szerdán és pénteken (csak víz/gyümölcslé és kenyér, ha orvosilag megengedett; ellenkező esetben a szigorú böjti napok szokásos helyettesítő önmegtagadásai (ld. Nagyböjt péntekei).


 [1] Ez egy 6 kilencedből álló nagy ’kilenced’ – első három kilenced egy szándékért, a második három hálaadásból, akár meghallgatta Isten a kérésed, akár nem teljesült (még). A kilencedek során napi egy-egy rózsafüzért imádkozunk, mindig a soron következő 5 titokkal (örvendetes, fájdalmas, dicsőséges).

Forrás és további részletek angol nyelven itt.

A “Ninive 90” egyoldalas, magyar nyelvű változatát itt találod.

Köszönet G. testvérünknek a felhívás közreadásáért és a fordításért. A szerk.

Létrehozva 2021. február 13.