„Csomóoldó Boldogasszony” és Ferenc pápa péteri szolgálata

altAz utóbbi években Buenos Aires-ben különösen elterjedt a „Csomóoldó Boldogasszony” tisztelete, amely Ferenc pápának köszönhető. Az 1700–as évekből származó eredeti kegykép az augsburgi St. Peter am Perlach templomban található.

A Szeplőtelen Szűz, akinek piros ruháját kék palást borítja, egymás után kioldja a két angyal által feléje nyújtott szalag csomóit. Lábával eltiporja a kígyó fejét, szétzúzza a poklot. A kép erőteljes szimbolikával rendelkezik: Mária feloldja életünk csomóit, amelyek gúzsba kötnek, eltávolítanak Istentől.

Jorge Mario Bergoglio 1986-ban Némtországban végezte tanulmányait, Romano Guardini teológusról írta tézisét, amelyet azonban nem fejezett be. Juan Carlos Scannone, argentin jezsuita filozófus és teológus véleménye szerint minden bizonnyal Augsburgból magával vitte hazájába a kegykép másolatát.

A 80 éves Scannone atya számos latin-amerikai és európai egyetemen, többek között a római Pápai Gergely Egyetemen is tanított. Gondviselésszerűnek tartja, hogy még egyszerű szerzetespap korában, éppen Bergoglio pápa honosította meg a Csomóoldó Boldogasszony tiszteletét Argentínában.

A tisztelet gyors elterjedését mutatja, hogy 1996-ban a Buenos Aires-i főegyházmegye egy Szent József plébániáján elhelyezték a kegykép mását. 2010-ben a város főpásztora, Jorge Mario Bergoglio érsek dekrétumban hirdette ki, hogy a „San José del Talar” plébániát „Csomóoldó Miasszonyunk” kegyhelyévé nevezi ki. P. Scannone szerint a csomók kioldása jól jelképezi Ferenc pápa péteri szolgálatát.

Forrás

Csomóoldó Boldogasszony killencede

 

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.