Vatikáni szabályozás az állitólagos jelenésekről és kinyilatkoztatásokról

vatikáni címerAlapvető fontosságú dokumentum öt nyelven a Hittani Kongregáció által a jelenésekről. Az eredeti, 1978-ban kiadott, latin nyelvű dokumentum is csak egy szűk kör számára voltak eddig elérhető.

Látomások kinyilatkoztatások, isteni üzenetek: az egyház története gazdag a misztikus eseményekben. Fatima és Lourdes, a Szűzanya pápailag elismert földi jelenései óta a püspökök és teológusok küzdenek az egész világon a természetfölötti jelenésekkel. A Vatikán válaszai elkészültek és hamarosan közreadják ezeket világszerte.

A Hittani Kongregáció a napokban közreadta a fordításokat olasz, spanyol, német, angol és francia nyelven. Ezek mindegyike hivatalos fordítás és végső verzió egyben. A Vatikáni Kiadóhivatal számos példányt nyomtatott, míg a L’Osservatore Romano vatikáni újság egy cikket is megjelentetett ezzel kapcsolatban.

A szöveg hasznos kiadvány lesz a követendő lépésekhez: mi a teendő, ha valaki tényleges jelenésről szerez tudomást. A néphiedelemmel ellentétben ez a helyi püspök és nem a Vatikán hatásköre, megvizsgálni bármilyen természetfölötti jelenséget.

A Szentszéknek nincsenek ilyen szakértői és tudományos kutatói, de közbeavatkozhat egyedi és extrém esetekben. Ennek ellenére a római kúria minden évben számos aktát kap állítólagos jelenésekkel kapcsolatban. Az aktákban ismertetett jelenségek nagyban különböznek egymástól, és majdnem minden esetben elküldik az illetékes püspökségnek.

A jelenések híre gyorsan terjed a hívők között, hála az internetnek, a könnyű megközelíthetőség miatt pedig lehetővé váltak a spontán zarándoklatok. Ez valódi kihívást jelent az egyházi hatóságok számára.


 Hittani Kongregáció

Eljárási normák a feltételezett jelenések és kinyilatkoztatások megítéléséhez

hivatalos magyar fordítás

Share

Programajánló

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

október
péntek
20
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
17 nap múlva

Párkapcsolati Műhely Nagy Péterrrel és Judittal - …

október
szerda
25

22 nap múlva

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

november
csütörtök
9
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
37 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.