Hal a keresztelőkútban?

alt

Helyénvaló-e halat tenni a keresztelőkút vizébe?

Halak elhelyezése a keresztelőkútban teljesen helytelen. A keresztelőkút, akárcsak az egész keresztelőkápolna, "a keresztség szentségének van fenntartva, és [annak] egyértelműen méltónak kell lennie arra, hogy a keresztények számára a vízből és a Szentlélekből való újjászületés helyéül szolgáljon" (Keresztény beavatás, Általános bevezetés, 25. sz.). A liturgikus könyvek közül az Áldások könyve, 1085. sz. a keresztelőkút legátfogóbb leírását tartalmazza:

A keresztelőkút, különösen a keresztelőkápolna, legyen álló helyzetben, megfelelő anyagból kecsesen megépített, pompás szépségű és makulátlanul tiszta; lehetővé kell tennie a bemerítéssel történő keresztelést, ha ez a szokás. (vö. Keresztény beavatás, Általános bevezetés, 25. szám). Hogy jelként való erejét fokozza, a keresztelőkutat úgy kell kialakítani, hogy folyóvíz-kútként működhessen; ahol az éghajlat megkívánja, gondoskodni kell a víz melegítéséről (vö. ibid., 20. sz.).

Maga a II. vatikáni zsinat konstitúciója a szent liturgiáról előírja, hogy a keresztelőkútnak praktikusnak és méltóságteljesnek kell lennie (Sacrosanctum Concilium, 128. sz.), és a püspöki szertartásrend (995. sz.) is tükrözi ezt a jogszabályt. A megyés püspök feladata, hogy szabályozza a liturgia rendezett és hatékony ünneplését minden egyházmegyében, beleértve a keresztség szentségének ünneplését is.

A cikk angol nyelvű forrása

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.