A TikTok érzelmileg és lelkileg megöli gyermekeinket

Úgy tűnik, a felnőttek legújabb generációja végre felfogja: a közösségi média ártalmas. Az elmúlt tizenöt évben a Facebook, a Twitter, a Snapchat, az Instagram és a TikTok is fénykorát éli; még mindig masszívan népszerűek, és jelenleg a TikTok áll az élen. Mégis, miközben a felnőttek nagy száma korlátozza a közösségi médiára fordított idejét, a képernyő előtti idő megnőtt egy bizonyos demográfiai csoport, a gyermekek körében. Lehet, hogy kezdjük magunk mögött hagyni a közösségi médiát, de a gyerekek még csak most kezdenek ráállni.

A közösségi média az, amivel sok gyermek az otthoni, világjárványos idejét kitöltötte; elszigeteltségbe kényszerülve, nem volt hova fordulniuk. Ezek a statisztikák csak a történet egy részét mondják el: 2020-ban a TikTok éves bevétele megötszöröződött, az amerikai felhasználók száma megduplázódott. Ma a globális felhasználók több mint negyede 18 év alatti, és több a nő, mint a férfi. Az átlagos napi amerikai aktivitás több mint egy óra. Összességében a közösségi média használata drámaian megnőtt a lezárás alatt; a felnőttek arra használták, hogy kapcsolatban maradjanak, míg az otthon dolgozó vagy munkahelyük megtartásával küszködő szülők gyermekeiket a technológia bébiszitterére bízták.

Most már látjuk gyümölcsét: a közelmúlt világjárványa miatti elszigeteltség felgyorsította a gyermekek viselkedésében és nevelésében már meglévő, romló tendenciákat. Bármelyik iskolai tanár elmondhatja, hogy az új járvány egy olyan tüske, amit a vadul bomlasztó és helytelenül viselkedő diákok rossz viselkedésének megugrása táplál, aminek részben oka a diákok internetes videók iránti együttes rajongása. Azok a diákok, akik korábban jól viselkedtek az iskolában, elkezdtek szerepet játszani. A diákok olyan sokkoló szavakat ismernek meg, melyeket normális esetben még a televízióban vagy a családjukban sem hallanának. A diákok rengeteg helytelen gesztust és táncmozdulatot ismernek meg, és mindannyian nagyjából egy időben tanulják meg ezeket. Az iskolákban a diákok minden adandó alkalommal a képernyők körül gyűlnek össze; ha pedig nem ez a helyzet, akkor azzal töltik idejüket, hogy arról beszélgetnek, ami az éppen az interneten van.

Ezek a viselkedési problémák természetesen a Covid-pánik okozta tanulási veszteségen és mentális egészségkárosodáson felül jelentkeznek, amely az Egyesült Államokban a diákok többségénél megfigyelhető. Igen, a diákok minden bizonnyal a Covid szorongás és az elszigeteltség okozta óriási mentális megterhelés miatt játszanak szerepeket; az amerikai Preventative Services Task Force [megelőző szolgáltatások munkacsoport] most további szűrést javasol a szorongásos rendellenességekre, beleértve már a nyolcéves gyerekeket is.

De a Covid nem tanította meg a gyerekeket kreatív törvényszegésre, csínytevésekre, obszcén szavakra és helytelen gesztusokra. A közösségi média ezt megtette. Talán hallottál már a „fondorlatos” vagy „ördögi nyalások” TikTok-trendjéről, amely 2021 őszén érte el csúcspontját. Középiskolás és főiskolás diákok videókat tettek közzé saját magukról, amikor ellopnak vagy megrongálnak iskolai tulajdont, ami letartóztatásokhoz, valamint több ezer utánzóhoz vezetett az Egyesült Államokban és más országokban. Ez egy gyorsan terjedő járvány volt. Az eredeti videót szeptember 1-jén tették közzé, amit szeptember 13-án eltávolítottak; a TikTok két nappal később az összes, a trendet tovább örökítő videót betiltotta. Két hét alatt a „fondorlatos” hashtag több mint 200 millió megtekintést ért el.

Hagytuk, hogy ez megtörténjen; önelégültek lettünk az internet veszélyeivel szemben.

A TikTok története olyan történelem, amely más közösségi médiaplatformokon közel két évtizede megismétlődik. De túlságosan hozzászoktunk a régi, megszokott figyelmeztetésekhez; már nem figyelünk oda.

A TikTokot 2016-ban indította el a kínai ByteDance vállalat. Néhány évvel később, amikor a TikTok népszerűsége felgyorsult az Egyesült Államokban, Donald Trump kormánya biztonsági aggályokra hivatkozva megpróbálta betiltani. A tiltást azonban az új elnök, Joe Biden nem sokkal később visszavonta. Alig néhány hónappal korábban azonban a TikTok nagy összeget fizetett ki egy csoportos per rendezésére, amely a személyazonosító adatok kínai szerverekre történő átvitelével kapcsolatos. A TikTok adatvédelmi és adatkezelési gyakorlata azonban valójában nem tekinthető rosszabbnak, mint más közösségi médiacégeké.

Valójában a TikTok a szokásos problémákkal küzd, mint bármelyik közösségi média alkalmazás. Online ragadozók használják gyerekek elcsábítására, és az obszcén tartalmak gyakran a radar hatókörén kívül maradnak. Az alkalmazás fejlesztői a legszükségesebbet megtették a „gyerekek védelme” érdekében: a szülők a „Korlátozott üzemmód” segítségével korlátozhatják a felnőtt tartalmakat, és párosíthatják saját fiókjukat a gyerekeikével. Ez azonban nem akadályozza meg a gyerekeket abban, hogy káromkodós, szexuális szöveget, kábítószeres tartalmat, kitárulkozó ruházatot és buja táncot tartalmazó videókat nézzenek. Emellett a gyerekeknek csak egy kis technikai jártasságra van szükségük ahhoz, hogy kijátsszák a tiltásokat; sokan tudják, hogyan kerüljék ki az adatvédelmi beállításokat saját fiókok létrehozásával és hamis születésnapok megadásával. Így hozzáférhetnek a „felnőtt” videókhoz, és azonnal, felülvizsgálat vagy szerkesztés nélkül közzé tehetik a videókat, ezzel is kiszolgáltatva magukat a ragadozóknak.

A TikTok egyéb dokumentált ártalmai közé tartozik a potenciális függőség; a gyűlöletbeszéd minden fajtája; a cyberbullying [internetes zaklatás] (beleértve a nyilvánosan szankcionált doxxingot, azaz olyan azonosító adatok kiadását, hogy valakit célponttá tegyenek); az öngyilkosságokról készült élő videók; az idegrendszeri rendellenességek kialakulása; és kiskorú lányok, akik szexualizált videókat posztolnak saját magukról. A platform erkölcsileg is liberális értékrendet képvisel, tiltja például a konverziós terápiát népszerűsítő videókat.

Ismétlem, ez nem csak a TikTok; a közösségi médiafogyasztás általában véve rossz hatással van a mentális egészségre. Különösen káros a lányok mentális és fizikai egészségére; a lezárások kezdete óta egyre több fiatal nő kerül kórházba étkezési zavarok miatt annak ellenére, hogy a világjárvány idején összességében csökkent a kórházi kezelések száma a fiatalok körében. A kortársak nyomása és a közösségi média miatt drámaian megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiket úgy visznek nemváltó klinikákra, hogy előtte nem konzultálnak pszichológussal, és ez még egy prominens transznemű pszichológust is zavar. A TikTok formátuma pedig különösen rossz: az, hogy bárkit állandóan egy képernyő elé ültetnek, károsítja a mentális egészséget, a rövid videók egymás utáni megtekintése pedig csökkentheti a figyelemfelkeltő képességet.

Márciusban egy sor állami főügyész vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy a TikTok ártalmas-e és hogyan károsítja a gyerekeket. Talán néhány év múlva arra a következtetésre jutnak, amit mindenki, akinek van józan esze, már megtett: A TikTok minden jót hozó esőcseppért cserébe a gonoszság óceánjába fojtja a lelket.

Az internet más, mint amilyen akkor volt, amikor mi felnőttek voltunk gyerekek; sokkal több gonoszság van benne (ha több jó is), és az obszcén videókat egyenesen a gyerekeinknek reklámozzák.

A gonosz az interneten már nem várakozik arra, hogy felfedezzék; saját maga támadásba lendül.

A szülőknek és a tanároknak be kell látniuk, hogy háborúban állunk. Az internet nem nyílt terep néhány kátyúval; ez egy hatalmas aknamező. Az internethez való szabad hozzáférés állandó veszélynek teszi ki gyermekeink érzelmi és lelki egészségét, mert bármerre fordulnak, aknákba ütköznek. Gyermekeinknek le kell szállniuk a TikTokról – és az internet-hozzáférésüket szigorúan ellenőrizni kell -, most azonnal. Abba kell hagynunk azt a gyakorlatot, hogy korlátlan számítógép-hozzáférést (különösen a hálószobában!), korlátlan adatforgalmú okostelefonokat és felügyelet nélküli iPad táblagépeket adjunk nekik.

Könnyű elhessegetni vagy lekicsinyelni a szabad internet-hozzáférés, illetve a TikTok és más közösségi média ártalmait. Könnyű kifogásokat keresni, tekintettel arra, hogy az internet mindenütt jelen van. „A gyermekemnek okostelefonra van szüksége, hogy kapcsolatba léphessen velem”. „A gyermekemnek szüksége van valamire, ami lefoglalja, amíg én elfoglalt vagyok”. „Az internetet ösztönzésre használom”. „Vannak oktatási alkalmazásaim a telefonon”. „Meg kell tanulniuk egyedül navigálni az interneten”. „Nincs időm arra, hogy mindent nyomon kövessek, amit csinálnak”. „Ez nem olyan rossz. A legtöbb dolog rendben van”. „A gyerekeimnek szükségük van egy kis magánéletre; egyre nagyobbak”.

De nincs jó ok vagy indok arra, hogy meghagyjuk a gyermekeinknek a szabadságot, hogy a saját pusztulásukat keressék. A fenti kifogások csak ilyenek – kifogások arra, hogy ne végezzük el a tanítás és a nevelés nehéz munkáját. Emellett magunknak is annyi mindent kell adnunk nekik: például az időnket és a figyelmünket. Adhatunk nekik fizikai játékokat, könyveket, művészeti eszközöket, folyóiratokat és kerékpárokat. Adhatunk nekik házimunkát és hasznos készségeket a felnőttkorhoz. Bátoríthatjuk a barátságokat, építő beszélgetéseket és tanácsokat adhatunk nekik, és megmutathatjuk nekik, hogyan imádkozzanak. Megtaníthatjuk őket arra, hogy bízzanak bennünk és beszéljenek velünk. Megtaníthatjuk nekik, hogy szeretik őket és kívánatosak anélkül is, hogy valaki más internetes fantáziaéletét kellene utánozniuk.

Megtaníthatjuk nekik, hogy mi a Mennyország számára lettünk teremtve, nem pedig virtuális fantáziák számára. Megtaníthatjuk nekik, hogy a világ ellenük van, és bántani akarja őket, de mi értük vagyunk – és Isten értünk.

Gyermekeink érzelmi és lelki táplálékért kiáltanak. Skorpiókat vagy kígyókat kell adjunk a gyermekeinknek a közösségi média és a korlátlan internet formájában? Nem! A TikTok sokkal veszélyesebb, mint amilyen a Covid valaha is lesz, és nincs kétségem afelől, hogy ennek halálozási aránya már most is sokkal magasabb, mint bármelyik világjárványé volt valaha. Lelkek vannak kockára téve! Még ha találnánk is egy-egy értékes videót a TikTok-on – még ha az katolikus is lenne -, van sokkal biztonságosabb és építőbb szórakozás, nem is beszélve a sokkal nagyobb örömökről. Gyermekeink ezt soha nem fogják megtudni, ha nem tanítjuk meg nekik az ellenkezőjét.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. május 4.